Izvor: Blic, 04.Okt.2016, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agramunt: Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka EU

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Pedro Agramunt izjavio je danas da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka članstvu u EU i čestitao Srbiji na unapređenju bezbednosti, ljudskih i manjinskih prava i borbe protiv korupcije.

- Članstvo u EU je strateški cilj Srbije u čijem ostvarenju je postignut značajan napredak, a to potvrđuje i otvaranje Poglavlja 23 i 24. Čestitam Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na unapređenju bezbednosti, ljudskih i manjinskih prava i borbe protiv korupcije - rekao je Agramunt u govoru poslanicima Skupštine Srbije.

On je pohvalio pristup Srbije izbegličkoj krizi i podsetio na izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića prošle godine u Savetu Evrope da je kroz Srbiju prošlo 200.000 migranata, ocenivši da je Srbija kao tranzitna zemlja učinila sve da te izbeglice prođu pod najboljim mogućim uslovima.

Agramunt se osvrnuo na proces okončanja nerešenih sukoba i pomirenja na Balkanu i naveo da, iako su ratovi prestali, postoji još nerešenih pitanja poput povratka izbeglica i procesuiranja ratnih zločina.

- Političari su pokazali hrabrost i ličnu odgovornost u procesu pomirenja, a primer za to su i pregovori Beograda i Prištine, čak i onda kada postoje jake emocije i neslaganja - kazao je Agramunt.

On je ocenio da je i učešće premijera Vučića na komemoraciji žrtvama u Srebrenici primer hrabrosti, koji, kako je rekao, treba da slede sve zemlje koje "razdiru sukobi".

Agramunt je rekao da su EU i Savet Evrope razvili "mehanizam horizontalne podrške" Srbiji i Turskoj u prevazilaženju izazova u oblasti reforme pravosuđa, vladavine prava i ljudskih prava i pozvao poslanike Skupštine Srbije da podstaknu Vladu na korišćenje njenih instrumenata i razmatranje dobijenih saveta i preporuka.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka EU

Izvor: Beta, 04.Okt.2016

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Pedro Agramunt izjavio je danas da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka članstvu u EU i čestitao Srbiji na unapredjenju bezbednosti, ljudskih i manjinskih prava i borbe protiv korupcije."Članstvo u EU je strateški cilj Srbije u čijem...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.