Agencije: EU uklanja Srbiju i Crnu Goru sa liste sigurnih zemalja

Izvor: Deutsche Welle, 14.Jul.2020, 18:59

Agencije: EU uklanja Srbiju i Crnu Goru sa liste sigurnih zemalja

Članice EU ponovo pooštravaju ograničenje ulaska na svoju teritoriju: sa liste sigurnih zemalja uklanjaju Srbiju i Crnu goru. Ova lista se revidira svake dve sedmice.

Mediji na nemačkom pišu o pooštravanju mera koje vlada Austrije od četvrtka uvodi prema zemljama Zapadnog Balkana i koje se odnose na vazdušni, drumski i železnički saobraćaj. (14.07.2020)

U Nemačko predsedavanje Savetu Evropske polažu se velike nade – između ostalog i na Zapadnom Balkanu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Šest zemalja u tom regionu očekuje podršku u procesu proširenja, a mladi pre svega žele – olakšice za putovanja. (03.07.2020)

Srbija i Crna Gora su jedine države regiona čijim građanima bi od srede mogla biti dopuštena putovanja u EU. Štampa na nemačkom osvrće se na „znojavu“ žurku u centrali SNS i to kako je broj slučajeva u Srbiji porastao. (29.06.2020)

Evropska komisija preporučila je danas ukidanje graničnih kontrola unutar šengenskog prostora do 15. juna i otvaranje spoljnih granica za zemlje Zapadnog Balkana od 1. jula. (11.06.2020)

Vlada u Berlinu dala je u sredu 1. jula zeleno svetlo za lakši ulazak u Nemačku građana iz jedanaest zemalja van Evropske unije. Za razliku od liste koju je ranije predstavila EU, na nemačkom spisku Srbije nema. (01.07.2020)

Evropska unija je spremna ukloni Srbiju i Crnu Goru sa liste takozvanih sigurnih zemalja u koje su dozvoljena putovanja i bez preke potrebe, rekli su zvaničnici EU za agencije Rojters i dpa. Te dve zemlje će biti uklonjene sa liste zbog trenutno loše epidemiološke situacije, rekli su zvaničnici.

Nemački predlog

Odluku o zabrani putovanja je predložila Nemačka koja u ovom polugodištu predsedava savetom EU. Na jučerašnjem sastanku taj predlog je podržalo nekoliko država, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju.

Diplomate EU su odluku zvanično potvrdile na današnjoj (15. jula) video - konfrenciji. Da bi bila važeća, odluku moraju još u pisanom obliku zvanično da potvrde glavni gradovi članica EU.

U Nemačkoj se ova promena odnosi samo na Crnu Goru. Jer, iako je EU od 1. Jula uvela olakšice za 15 zemalja van EU, među kojima je bila i Srbija, Nemačka je to direktno sprovela samo za jedanaest država, uključujući Crnu Goru. Uprkos tome što je bila na listi sigurnih zemalja koju preporučuje EU, državni nemački Institut Robert Koh je vladi u Berlinu preporučio da ne ukine restrikcije za taj oblik putovanja iz Srbije.

Ni jedna nova zemlja nije na listi

Članice EU su takođe razgovarale o uklanjanju Alžira i Maroka sa liste, ali se većina tome usprotivila, jer su brojke tamo još uvek relativno male.

Ni jedna zemlja nije dodata na listu sigurnih zemalja. Kipar je predložio da se na listu uvrste Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael, Libija i Jordan, ali to nije prihvaćeno.

Nakon isključenja Srbije i Crne Gore, na listi država u koje su dozovljena putovanja i bez preke potrebe, ostalo je 13 zemalja. To su: Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Uprkos tome što je na listi, putovanja iz Kine će biti dozvoljena samo ako kineske vlasti to dozvole i posetiocima iz EU. Princip reciprociteta se ne primenjuje u slučaju drugih zemalja koje se nalaze na listi.

Lista se revidira svakih 14 dana

Države EU su se dogovorile da revidiraju listu svake dve nedelje. Odluka pre svega zavisi od broja novih infekcija u poslednjih 14 dana. Ova lista je samo preporuka, i ne moraju da je se pridržavaju sve zemlje EU. Za države koje nisu na listi sigurnih zemalja EU predviđa izuzetke - na primer zabrana putovanja ne važi za građane EU i njihove porodice. Takođe svaka članica EU može da odluči koje kategorije putnika izuzima od zabrane.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.