Abazović: EU treba da otvori vrata

Izvor: B92, 05.Okt.2023, 10:47

Abazović: "EU treba da otvori vrata"

Predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da Evropska unija treba da oživi proces proširenja za zemlje Zapadnog Balkana.

Govoreći na Bezbednosnom forumu u Varšavi, u Poljskoj, Abazović je upozorio da, zbog bezbednosne situacije, EU treba da otvori vrata novim članicama, prenosi Klan Kosova.

"Danas imamo situaciju da Ruska Federacija vrši agresiju na Ukrajinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ista stvar se može desiti sutra na Zapadnom Balkanu", rekao je Abazović.

Abazović je rekao da, ako se ne iskoristi zamah za izgradnju čvršće koalicije, u okviru zaštite principijelnih i univerzalnih vrednosti, u narednom periodu biće velikih problema..

"Mislim da bi EU trebalo da oživi proces proširenja. Ako želi da ostane privlačna za nove članice. Mislim da EU mora da donese odluku da ponovo zaživi proces proširenja", poručio je Abazović

On je kazao da EU treba da se proširi na Zapadni Balkan, ali i na sve druge evropske zemlje, uključujući i Ukrajinu.

"Ako to ne uradimo, daćemo mogućnost za uticaj Rusije, Kine, možda i trećih strana, i na kraju krajeva, to će biti pitanje ne samo bezbednosti zemalja koje u ovom trenutku imaju status kandidata i nisu u EU, već će to biti veliki problem i za zemlje koje su u okviru velike evropske porodice", rekao je Abazovići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.