AP Vojvodina i Hesen odlučni u nameri konkretizovanja saradnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2019, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP Vojvodina i Hesen odlučni u nameri konkretizovanja saradnje

Delegacija AP Vojvodine, koja boravi u Briselu povodom održavanja Evropske nedelje regija i gradova, razgovarala je danas sa delegacijom nemačke pokrajine Hesen, na čelu sa državnim sekretarom za Evropu Markom Vajnmajsterom, o nastavku saradnje dve regije i njenoj institucionalizaciji u vidu potpisivanja sporazuma o saradnji.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor podsetio je na to da je zajednička Izjava parlamenata AP Vojvodine i Hesena potpisana još u martu 2012. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine, kada je istaknuta jasna namera obe regije da bliže i konkretnije sarađuju.

"Namera nam je da imamo dobru i polodonosnu saradnju, partnerske i prijateljske odnose, kao što je to slučaj sa nemačkom pokrajinom Baden-Virtemberg. Što se tiče Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata, spremnost za ovo postoji. Nama je u svakom pogledu potrebna podrška i pomoć, jer je pred nama ozviljan i težak put evropskih integracija i važno nam je da imamo prijatelje koji će nam svojim iskustvom u tom procesu pomoći", istakao je predsednik Pastor.

On je dodao i da je jedan od najvećih izazova trenutno nastojanje da nova Evropska komisija u odnosu na politiku proširenja ima pozitivniji stav po pitanju ubrzanja priključenja Republike Srbije Evropskoj uniji, kako bi se stekla konkretnija perspektiva o evropskoj budućnosti naše zemlje.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić obavestio je predstavnike Hesena da je u toku finalizacija tehničkih detalja koji predhode potpisivanju sporazuma o saradnji Vojvodine i Hesena. Drakulić je dodao da postoji jasna namera da ovaj dokument bude potpisan do kraja ove godine.

"Potpisivanjem sporazuma o saradnji AP Vojvodine i Hesena stvoriće se pravni okvir za konkretnije korake u saradnji dve pokrajine, jer se u njemu, između ostalog, poseban akcenat stavlja na saradnju u oblasti tehnologija, poljoprivrede, privrede i obrazovanja.", istakao je Drakulić.

Državni sekretar za Evropu Savezne pokrajine Hesen Mark Vajnmajster pozdravio je nameru o konkretizovanju saradnje dve regije ističući da postoje pozitivna mišljenja nadležnih ministarstava, te posebno naglasio zainteresovanost za oblast univerzitetske saradnje.

Govoreći o evropskim integracijama Republike Srbije, on je ocenio da naša država ide u dobrom pravcu i da je sve bliža EU, te naglasio da veruje u prosperitetnu budućnost AP Vojvodine u kojoj će Hesen biti tu da pruži svu moguću podršku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potencijali Vojvodine predstavljeni u Misiji Srbije pri EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2019

U Misiji Republike Srbije pri EU u Briselu potencijali pokrajine Vojvodine predstavljeni su na svečanom prijemu kojem je prisustvovao veliki broj predstavnika evropskih gradova i regija, saopštila je danas Skupština Vojvodine...Predsednik Skupštine Ištvan Pastor istakao je da postoje mnoge vrednosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.