AMERIKANCI ĆE POLUDETI KAD OVO ČUJU: Evropski političar objasnio zašto EU ne može zabraniti Severni tok 2

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 19:02

AMERIKANCI ĆE POLUDETI KAD OVO ČUJU: Evropski političar objasnio zašto EU ne može zabraniti Severni tok 2

Evropska komisija je uvek negirala značaj gasovoda "Severni tok 2" za EU

, ali to je privatni projekat koji EK ne može da opstruira, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

- Radi se o projektu koji je osmislio konzorcijum privatnih preduzeća. Komisija je više puta ukazivala da ovaj gasovod ne diverzifikuje energetsko snabdevanje Unije, što je jedan od ciljeva EU, za koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ona zalaže u okviru energetske politike - rekao je visoki predstavnik EU za inostrane poslove, odgovarajući na pitanja poslanika u evropskom parlamentu.

Poslanici su tom prilikom zatražili uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji zbog, navodnog, kršenje ljudskih prava i sloboda u slučaju Alekseja Navaljnog. Između ostalog, oni su pozvali da se spreči završetak "Severnog toka 2".

Povivši da taj projekat nije u skladu sa ciljevima EU, Borelj je još jednom naglasio da se radi o privatnom projektu, "i mi ne možemo sprečiti te kompanije da ga završe, ako ga nemačka Vlada podržava.

- Međutim, ako te kompanije završe izgradnju gasovoda, one treba da znaju da će morati da upravljaju njim u skladu sa zakonima EU. To je sve što možemo da uradimo. U svakom slučaju, na nivou EU - naglasio je Borelj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.