AMERIČKA VAKCINA NA PRAGU OD DOBIJANJA DOZVOLE EU: Ispitana je na više od 43 000 pacijenata

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2020, 22:22

AMERIČKA VAKCINA NA PRAGU OD DOBIJANJA DOZVOLE EU: Ispitana je na više od 43 000 pacijenata

Ridl:Fajzer-Biontek vakcina testirana na 43 000 pacijenata

Direktorka Odeljenja za zdravstvo Evropske investicione banke Felistijas Ridl rekla je večeras da je "Fajzer-Biontek" vakcina protiv kovida testirana na 43.000 pacijenata što je, prema njenim saznanjima, među prvih deset najmasovnijih ispitivanja do sada.

Među desetak vakcina koje su u finalnoj fazi ispitivanja, tri čekaju odobrenje Evropske agencije za lekove, a na njihovom razvoju radile su inovativne kompanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske investicione banke od 600 miliona evra.

Ridl je rekla da su izuzetno uzbuđeni zbog odlicnih vesti, jer su kao EIB podržali inovativnu tehnologiju kao što je mRNK vakcina, koju koristi "Biontek", kao i nemačka kompanija "Kjurvak" i americka "Moderna".

- Naucni tim ''Bionteka'' već je primenio tu tehnologiju u onkološkoj terapiji i brzo su došli do zakljucka da bi ona mogla da funkcioniše i na vakcini protiv kovida 19 - rekla je Ridl.

Ona napominje i da su podržali zdravstvene sisteme u nabavci zaštitne opreme, respiratora i kreveta za jedinice intenzivne nege.

- Obezbedili smo brz pristup novcu ne samo državama već i privatnim kompanijama koje rade na naučnim istraživanjima - kazala je Ridl.

Navodi da za sredstva koja odobravaju garancije daje budžet Evropske unije, što apsolutno govori o važnosti javnih finansijskih institucija u ovako teškim vremenima.

Ona dodaje da su to nove oblasti kao što je slučaj s kovidom 19, gde prakticno ničega nije bilo pre godinu dana.

Ona kaže da je EIB veoma aktivna na Zapadnom Balkanu i u Srbiji, posebno u zdravstvenom sektoru.

Na pitanje kakve su mogućnosti da neka srpska inovativna biotehnološka kompanija dobije od Evropske investicione banke povoljna sredstva za istraživanje, Ridl navodi da je EIB vrlo aktivna i važno je da podstakne inovativnu sredinu u Srbiji gde, kako kaže, ima veoma dobrih univerziteta, pa samim tim i mnogo ideja.

- U prošlosti smo podržavali naucnotehnološke parkove i mala i srednja preduzeca u dobijanju sredstava potrebnih za ekonomski rast. Osim toga, podržavamo i komercijalne banke da prebacuju zajmove malim i srednjim preduzećima - rekla je Ridl.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.