AKCIJE EU IZAZIVAJU NEZADOVOLJSTVO, STRAH OD RUSKE ODMAZDE Srbija pred izborom dve stvari, a ne zna se koja je gora

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2022, 09:48

"AKCIJE EU IZAZIVAJU NEZADOVOLJSTVO, STRAH OD RUSKE ODMAZDE" Srbija pred izborom dve stvari, a ne zna se koja je gora

Profesor Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž Timoti Les ocenjuje da je osnovan strah građana Srbije od moguće odmazde Rusije u slučaju uvođenja sankcija toj zemlji, ali i netrpeljivost ka moćnim zemljama Zapada od kojih potiče pritisak na Srbiju da se pridruži sankcijama Rusiji.

Les kaže da otuda ne čudi opadanje popularnosti EU i što je prvi put u istoriji nedvosmislena većina građana protiv ulaska u EU.

On kaže da same akcije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU već izazivaju nezadovoljstvo naroda prema njoj samoj.

- Većina građana Srbije bi radije ostala neutralna u sukobu koji uključuje njihova dva glavna strateška partnera. Nervozni su zbog moguće odmazde Rusije, bilo u vidu prekida snabdevanja gasom ili promenom njene pozicije prema Kosovu, s obzirom na novi interes Rusije za prekrajanje granica. Oni, takođe, ne cene moćne članice EU, poput Nemačke, koje koriste pitanje međunarodnog članstva Kosova kako bi izvršile pritisak na Srbiju da sankcioniše Rusiju - upozorava Les.

On ističe da se pred građane Srbije postavlja izbor između dve stvari, od kojih se ne zna koja je gora - ili da povlačenjem stranih investicija ostanu praznih novčanika ili da ne znaju kako će se i po kojim cenama grejati na zimu.

Profesor Timoti Les pretpostavlja da će ozlojeđenost dostići kriznu tačku ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluči da je pritisak prevelik da bi mogao da se izdrži, i popusti zahtevima EU.

- Ipak, ishod ove drame nije siguran. Druge države, uključujući Francusku i bliske susede Srbije, veruju da EU ne može sebi da priušti da otuđi Srbiju, posebno u kontekstu rata u Ukrajini, i te države biće oprezne kako ne bi isprovocirale bilo kakve radikalne korake na severu Kosova. To postavlja ograničenje za jastrebove članice EU - poručuje Les.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.