A šta će reći Hrvati: Srbija u EU otvorila poglavlja 23 i 24

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jul.2016, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A šta će reći Hrvati: Srbija u EU otvorila poglavlja 23 i 24

Srbija je u ponedeljak i zvanično otvorila poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa EU. Ovo je saopšteno na Trećoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije u Briselu.

- Otvorili smo poglavlja, učinili smo veliki pomak u približavanju Srbije i Unije, a taj pomak nosi jaku poruku - da će Srbija ako uradi domaći zadatak napredovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u procesu proširenja - poručio je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak po završetku Treće međuvladine konferencije Srbije i EU.

- To je najbolje oruđe za promociju demokratskih reformi i stabilnosti, kako u Srbiji, tako i EU - rekao je Lajčak na konferenciji za štampu.

On je dodao da je Slovačka zemlja koja je stavila ovaj proces kao prioritet svog predsedavanja.

- Slovačko predsedavanje je posvećeno održavanju kredibilnosti tog procesa - rekao je Lajčak.

- Kad me je moj prijatelj Boris Džonson pitao danas da li je to nešto značajno za Srbiju nisam oklevao da kažem da je ovo izuzetno veliki i važan dan za Srbiju, jer pokazuje da je to naš strateški put i dobar put, koji pokazuje naše preuzimanje obaveza i našu posvećenost ispunjavanju svih zadataka pred nama - rekao je Vučić.

- Neću da se mešam u unutrašnje stvari Hrvatske. Neću da stičem političke poene time što ću žestoko da odgovaram hrvatskim komšijama - istakao je Vučić na pres konferenciji posle otvaranja poglavlja 23 i 24.

On je rekao da bi voleo da se više pažnje posvećuje hrvatsko-srpskoj saradnji:

- Mi već preduzimamo mere za podršku pripadnicima hrvatske manjine, u skladu sa Deklaracijom koju sam potpisao nedavno sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara hrvatskog Večernjeg lista da li misli da Srbija treba da menja zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

On je podsetio da Hrvatska ima veoma sličan zakon kao i Srbija, ali sa lošijom odredbom koja se tiče mogućnosti ponovnog preispitivanja odluke sudova, ako Hrvatska nije zadovoljna presudom. Takođe je naveo da neke zemlje poput Nemačke, Španije ili Belgije imaju istovetne zakone kao Srbija.

- Upravo zahvaljujući tom zakonu mi smo procesiuirali 14 zločinca koji su učestvovali u izvođenju zločina u Srebrenici - poručio je on.

Биће још тешкоћа на нашем ЕУ путу али смо спремни да постигнемо најбоље резултате. #поглавља #poglavlja pic.twitter.com/PRQuSGflYS— Александар Вучић (@SerbianPM) July 18, 2016

Vučić je kazao da Srbija nema problem da sporna pitanja rešava u bilateralnim odnosima, i da veruje da će dve zemlje imati dovoljno snage da prevaziđu probleme.

Istovremeno je poručio da je za Srbiju bolno i teško da neki od ljudi koje su naši pravosudni organi pustili na slobodu nisu na izdržavanju kazni, iako su višestruki počinioci zločina nad Srbima.

- Činimo ustupke zarad dobrih regionalnih odnosa i saradnje - dodao je on.

- Nešto važno se dogodilo i možemo da proslavimo otvaranje poglavlja. Ovo je veliki trenutak za sve nas. Ovo je i priznanje Srbiji i njenom napretku. Mnogo posla je uradila vlada Srbije, koja je preuzela obavezu da preduzme reforme za dobrobit građana. Prihvatićemo Srbiju raširenih ruku.

- Sada je fokus na primeni reformi, neće uvek biti jednostavno, ali EU će biti tu i cilj nam je da reforme budu uspešne i da se dođe dotle da vladavina prava u Srbiji bude neometana i da to bude osnov za privlačenje investicija. Pohvaljujem napredak koji je Srbija ostvarila i ovo otvranje će biti samo korak Srbije ka EU. Srbija definiše brzinu pregovaranja, ali će to zavisiti od napretka u ključnim poglavljima, što se odnosi na odnose sa Kosovom i reforme vladavine prava - rekao je Han.

Otvaranje dva ključna poglavalja 23 i 24, koja se otvaraju među prvima, a zatvaraju tek pred kraj pregovora o članstvu u EU, bilo je blokirano više od tri meseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i osnovna prava, a poglavlje 24 bavi se pitanjima pravde, slobode i bezbednosti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.