27 DRŽAVA ČLANICA IZGLASALO: Evropska unija odobrila odlaganje Bregzita do 31. januara

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2019, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

27 DRŽAVA ČLANICA IZGLASALO: Evropska unija odobrila odlaganje "Bregzita" do 31. januara

Evropska unija Dvadeset sedam članica EU dogovorile su se da odlože "Bregzit" za tri meseca, saopštio je šef Evropskog saveta Donald Tusk.

 Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je danas da je EU postigla dogovor da se Bregzit može odložiti do 31. januara naredne godine.

On je to napisao na svom Tviter nalogu.

- 27 članica EU su se dogovorile da odobre zahtev Velike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Britanije o odlaganju "Bregzita" do 31. januara 2020. godine - rekao je Tusk.

Raniji izlazak Britanije iz EU bio bi moguć ako bi britanski parlament ratifikovao sporazum o razvodu, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Britanski premijer Boris Džonson nevoljno je prošle nedelje zatražio tromesečno odlaganje Bregzita, do kraja januara 2020, nakon što su poslanici Donjeg doma parlamenta odbacili novi sporazum koji je on postigao s blokom.

The EU27 has agreed that it will accept the UK's request for a #Brexit flextension until 31 January 2020. The decision is expected to be formalised through a written procedure.

— Donald Tusk (@eucopresident) October 28, 2019

Rojters navodi da svako odlaganje Bregzita moraju da prihvate svih 27 zemalja članica, a primedbe Francuske su do sada sprečavale donošenje takve odluke.

Prema najnovijem planu, Britanija bi mogla da izađe iz Unije 1. decembra ili 1. januara, što zavisi od toga kada bi parlament ratifikovao sporazum, u novembru ili decembru. Ukoliko bi Britanija ostala u EU i posle 31. oktobra, evropski blok bi zatražio od Londona da imenuje kandidata za novu Evropsku komisiju, naveli su diplomatski izvori.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.