Zaštićeni svedok protiv Ljimaja pronađen mrtav

Izvor: Politika, 28.Sep.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštićeni svedok protiv Ljimaja pronađen mrtav

PRIŠTINA – Zaštićeni svedok pod oznakom „X” (iks) u slučaju za počinjene ratne zločine u selu Klečka, koji se vodi protiv poslanika kosovske skupštine Fatmira Ljimaja, pronađen je mrtav, potvrdila je Tanjugu portparol Euleksa Irina Gudeljević.

Po navodima Gudeljevićeve, zaštićeni svedok „X” pronađen je mrtav u jednom parku u Nemačkoj. Nemačke vlasti istražuju slučaj.

Zaštićeni svedok „X” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je bio Agim Zogaj sa Kosova.

Suđenje protiv Fatmira Ljimaja i drugih optuženih za ratne zločine u Klečki trebalo bi da počne do kraja oktobra.

Ljimaj se pominje kao jedan od vođa „Dreničke grupe” Hašima Tačija, a tokom 1998. i 1999. bio je komandant logora Lapušnik i zbog ratnih zločina u tom logoru našao se i na optuženičkoj klupi Haškog tribunala - ali je posle procesa, održanog u senci zastrašivanja svedoka, oslobođen.

Bivši ministar saobraćaja vlade u Prištini, zamenik predsednika Demokratske partije Kosova i poslanik Ljimaj (40) se - sa pozicije ministra - pominje i u korupcionaškoj aferi o kojoj su pisali mediji u Prištini.

Ljimaj je optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine nad Srbima na Kosovu 1998. i 1999. godine, zajedno sa Haradinom Baljom i Isakom Mislijuom. „Trojka” je uhapšena februara 2003, a optužnica ih je teretila za smrt 22 zatočenika, deset Srba i 12 Albanaca iz logora Lapušnik, kod Glogovca.

Prvo haško suđenje pripadnicima OVK počelo je novembra 2004. a još uoči suđenja tadašnja glavna haška tužiteljka, Karla del Ponte, upozoravala je na zastrašivanje svedoka u tom predmetu.

Tužilac Haškog tribunala je na kraju tražio za prvooptuženog Ljimaja kaznu od 20 godina zatvora, a za suoptužene Isaka Musliua i Haradina Balju 15 odnosno 18 godina. Pretresno veće Haškog tribunala je, međutim, oslobodilo krivice Ljimaja i Musliua, dok je trećeoptuženom Haradinu Balji izreklo kaznu zatvora od 13 godina. Ljimaj i Musliu su se tako, već 1. decembra 2005, našli na slobodi.

U izveštaju Dika Martija, Ljimaj se navodi kao jedan od vodećih ljudi „Dreničke grupe” Hašima Tačija, pored Džavita Halitija, Kadrija Veselija i Azema Sulje.

Godine 2005, otkrivene su masovne grobnice Mališevo i Volujak. Orahovac je od Mališeva udaljen 15 kilometara, a jama Volujak desetak kilometara, ali sa druge strane brda. U neposrednom okruženju je i Klečka, jama u kojoj su još 1998. godine pronađeni pobijeni Srbi. Čitavo to područje je bila zona odgovornosti tadašnjeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja, čiji je centar bio u Jablanici, dok je komandant OVK za Klečku u to vreme bio Fatmir Ljimaj.

Posle OVK i Haga, politički angažovani Ljimaj se u februaru našao usred korupcionaškog skandala. Euleks policija je, naime, tri dana pretresala kancelarije šefa nabavke u Ministarstvu za saobraćaj i telekomunikacije Kosova, Nedžata Krasnićija, zbog sumnji za korupciju i zloupotrebu položaja zajedno sa ministrom Fatmirom Ljimajem, a potom i u Ljimajevoj kancelariji.

Juna ove godine u Okružnom sudu u Prištini započelo je suđenje grupi pripadnika bivše OVK koji su osumnjičeni za ratne zločine 1998. u selu Klečka kod Mališeva. Među osumnjičenima našao se Fatmir Ljimaj, koga štiti poslanički imunitet.

Ljimaj je sredinom marta uhapšen u svojoj kući u naselju Čaglavica u Prištini, ali je ubrzo pušten posle dvočasovnog saslušanja. On je tada navodno izjavio da je u cilju istrage spreman da se odrekne poslaničkog imuniteta.

Fatmir Ljimaj je od prošle nedelje u kućnom pritvoru, a odgovaraće na teške optužbe koje je protiv njega podigao italijanski tužilac za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i zarobljenika.

Po nekim najavama, mogući datum početka suđenja je 17. oktobar.

Nemačka policija:svedok očigledno izvršio samoubistvo

Ključni zaštićeni svedok u slučaju za počinjene ratne zločine u selu Klečka, koji se vodi protiv poslanika kosovske skupštine Fatmira Ljimaja, koji je pronađen mrtav u Nemačkoj, „očigledno je izvršio samoubistvo”, saopštila je danas nemačka policija.

Beživotno telo zaštićenog svedoka „X” (iks) Agima Zogaja pronađeno je u parku u nemačkom gradu Duisburgu a nemačka policija potvrdila je da se veruje da se „svedok obesio kasno sinoć”, prenela je agencija AP.

„On je izvršio samoubistvo. Ne postoje indikacije za drugacije objašnjenje”, rekao je portparol nemačke policije Stefan Bauer.

Bauer je dodao da će obdukcija (Zogajevog) tela biti obavljena sutra. Suđenje protiv Ljimaja i drugih optuženih za ratne zločine u Klečki trebalo bi da počne do kraja oktobra.

Ljimaj je od prošle nedelje u kućnom pritvoru, a odgovaraće na teške optužbe koje je protiv njega podigao italijanski tužilac za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i zarobljenika.

Po nekim najavama, mogući datum početka suđenja je 17. oktobar. Veće Okružnog suda u Prištini, na čelu sa sudijom Euleksa, produžio je za još dva meseca pritvor grupi od devetoro optuženih za zločine u Klečkoj.

Optužbe Ljimaja i grupu terete za ubistva, mučenje i ugrožavanje zdravlja albanskih i srpskih civila sa Kosova i ratnih zarobljenika.

Ljimaj se pominje kao jedan od vođa „Dreničke grupe” Hašima Tačija, koji je tokom 1998. i 1999. bio komandant logora Lapušnik i zbog ratnih zločina u tom logoru našao se i na optuženičkoj klupi Haškog tribunala - ali je posle procesa, održanog u senci zastrašivanja svedoka, oslobođen.

Prvo haško suđenje pripadnicima OVK počelo je novembra 2004. a još uoči suđenja tadašnja glavna haška tužiteljka, Karla del Ponte, upozoravala je na zastrašivanje svedoka u tom predmetu.

Tužilac Haškog tribunala je tražio za prvooptuženog Ljimaja kaznu od 20 godina zatvora, a za ostale optužene Isaka Musliua i Haradina Balju 15 odnosno 18 godina robije.

Pretresno veće Haškog tribunala je, oslobodilo krivice Ljimaja i Musliua, dok je trećeoptuženom Haradinu Balji izreklo kaznu zatvora od 13 godina.

Ljimaj i Musliu su se 1. decembra 2005, našli na slobodi. Iste, 2005. otkrivene su masovne grobnice Mališevo i Volujak. Orahovac je od Mališeva udaljen 15 kilometara, a jama Volujak desetak kilometara, ali sa druge strane brda.

U neposrednom okruženju je i Klečka - jama u kojoj su još 1998. godine pronađeni pobijeni Srbi.

Čitavo to područje je bila zona odgovornosti tadašnjeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja, čiji je centar bio u Jablanici, a komandant OVK za Klečku, u to vreme, bio je Ljimaj.

Tanjug

objavljeno: 28.09.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pronađen mrtav svedok protiv Ljimaja

Izvor: Vesti-online.com, 28.Sep.2011

Glavni svedok u slučaju protiv poslanika Skupštine Kosova Fatmira Ljimaja, Agim Zogaj, pronađen je danas mrtav u jednom parku u Nemačkoj, saopštila je misija Euleks u Prištini...Zogaj, čiji je identitet do danas bio zaštićen i koji je bio poznat kao "svedok X", bio je svedok tužilaštva, prenosi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.