Uhapšen brat Zvonka Veselinovića

Izvor: Studio B, 29.Jul.2013, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen brat Zvonka Veselinovića

Dve osobe koje su danas uhapšene u blizini Zvečana su pod istragom u vezi sa pokušajem ubistva 2012. u severnom delu Kosovske Mitrovice, izjavila je portparol Euleksa Irina Gudeljević.

Ona je rekla Tanjugu da su to hapšenje, "u zajedničkoj operaciji izveli Euleksova operativna grupa za Mitrovicu i Regionalna istražna jedinica Kosovske policije". "Istragu vodi Eulekosov tužilac u mešovitom timu sa Kancelarijom osnovnog tužilaštva u Mitrovici", rekla je Gudeljević. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<   

Dva Srbina uhapšena su danas oko 15 časova u Rudaru, kod Zvečana na severu Kosova i Metohije, a jedan od njih je, kako saznaje Tanjug rođeni brat Zvonka Veselinovića, Žarko. Prema rečima očevidaca, akcija je izvedena veoma brzo, a dvojica Srba lišena su slobode u blizini benzinske pumpe i pravoslavnog groblja u Rudaru. 

Žarko Veselinović hapšen je u decembru 2011. godine na Kopaoniku zajedno sa bratom Zvonkom Veselinovićem, a protiv obojice su nakon nekoliko dana pokrenuti postupci pred Specijalnim sudom u Beogradu zbog koruptivnih krivičnih dela. Protiv Žarka je pred beogradskim sudom u toku krivični postupak zbog sumnje da je dao mito sudiji Srećku Topaloviću iz Raške, koji je takođe procesuiran pod sumnjom da je nezakonito prodavao robe iz sudskih depoa. 

Zvonku Veselinoviću i njegovim saradnicima je u junu počelo suđenje pred Specijalnim sudom zbog optužbi da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlasništvu lizing kompanije „Hipo-Alpe Adrija lizing". On je, međutim, na početku suđenja negirao optužbe tvrdeći da je uhapšen iz političkih razloga, odnosno jer se u septembru 2011. usprotivio odluci Borka Stefanovića da barikade moraju da budu uklonjene sa administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje. Žarko i Zvonko Veselinović se u tim procesima brane sa slobode, nakon što su izvesno vreme proveli u pritvoru. 

Magistralni put Priština - Raška u ovom mestu je blokiran sa teretnim kamionima, a nakon hapšenja ubrzo su se čule sirene za uzbunu u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu.  U Rudaru, kod Zvečana okuplja se veći broj građana, a tu su i pojedini predstavnici lokalnih samouprava.

 

Vulin: Hapšenja na KiM otežavanju normalizaciju odnosa

 

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izrazio je zabrinutost povodom najnovijeg hapšenja Srba na severu Kosova i Metohije, ističući da hapšenja koja se poslednjih dana dešavaju u Pokrajini otežavaju normalizaciju odnosa, ali i sprovođenje briselskog sporazuma.

"Energično se protivimo takvoj politici jer se njome čini nemogućim sprovođenje briselskog sporazuma i značajno otežaava mogućnost izlaska na predstojeće izbore", rekao je Vulin Tanjugu.   

On je potvrdio da je danas uhapšen rođeni brat Zvonka Veselinovića, Žarko, ali da se ne zna kako je došlo do hapšenja i zbog čega je Veselinović uhapšen. Vulin je zatražio da se o razlozima Veselinovićevog hapšenja obavesti javnost, da se on hitno pusti na slobodu i da se od eventualnih optužbi brani sa slobode.

"Moram da izrazim veliku zabrinutost jer ovo je treće hapšenje Srba u posleđnih 48 sati i očigledno je da Priština radi apsolutno sve da ne bi došlo do integracije Srba i da bi se otežalo i onemogućilo Srbiji da učestvuje u izborima na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin. 

On je upozorio da "stvari prete da se otrgnu kontroli". "Ovo je kao da je plansko otežavanje briselskog sporazuma, kao da je poništavanje briselskog sporazuma", rekao je Vulin i pozvao međunarodnu zajednicu, odnosno Euleks, da hitno izađe sa istinom šta se desilo sa hapšenjem Veselinovića i zašto je do njega došlo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Uhapšen brat Zvonka Veselinovića

Izvor: Politika, 29.Jul.2013

ZVEČAN – Dve osobe uhapšene su danas oko 15 časova u Rudaru, kod Zvečana, a osumnjičeni su pod istragom u vezi sa pokušajem ubistva 2012. u severnom delu Kosovske Mitrovice, od kojih je jedna Žarko Veselinović, rođeni brat Zvonka Veselinovića, koga međunarodne snage sumnjiče da je jedan...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.