UN: Euleks ide pod okrilje UN?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Euleks ide pod okrilje UN?

UJEDINJENE NACIJE - U Ujedinjenim nacijama razmatra se mogućnost legalizovanja misije Evropske unije na Kosovu i Metohiji, uz istovremeno uvažavanje stava Rusije o neophodnosti poštovanja važeće Rezolucije 1244, saznao je Tanjug u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

Ujedinjene nacije, kako navode diplomate, neće dozvoliti da misija Evropske unije, Euleks, zameni UNMIK nakon stupanja na snagu ustava Kosova 15. juna, kako se to špekuliše u Prištini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Diplomate najuticajnijih zemalja u svetskoj organizaciji, međutim, vode razgovore o mogućnosti da se omogući raspoređivanje misije Evropske unije u pokrajini, ali tako da ona deluje pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Radi se, kako je rečeno Tanjugu, tek o "inicijalnim i neformalnim" razgovorima.

U Ujedinjenim nacijama ukazuju u tom kontekstu na izjavu sefa mirovnih operacija UN Žan Mari Genoa, pre dva dana u Prištini, da se u Savetu bezbednosti o Kosovu vode "razgovori s predstavnicima Evropske unije, kako bi se osigurali mir i stabilnost i sprovođenje Rezolucije 1244" u pokrajini.

Prema diplomatskim izvorima u UN, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na Kosovu i Metohiji Joahim Riker, koji, po mišljenju kosovskih Srba i Beograda, podržava nezavisnost Kosova, mogao bi uskoro da bude zamenjen drugim zvaničnikom svetske organizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.