U Kosovskoj Mitrovici mirno

Izvor: RTS, 04.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kosovskoj Mitrovici mirno

Posle nereda u Bošnjačkoj mahali, u kojima je povređeno sedam osoba, nema novih incidenata. Jake snage KFOR-a i Euleksa raspoređene u Kosovskoj Mitrovici.

Jake snage Kfora, potpomognute Kosovskom policijskom službom i Euleks policijom, raspoređene su od sinoć u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je "od presudnog značaja prisustvo Kfora, kako bi se izbegle incidentne situacije slične onima prethodnih dana u severnom delu Kosovske Mitrovice".

Ivanović je u izjavi Tanjugu rekao da "Kfor mora imati vidljivo prisustvo u onim delovima na Kosovu koji predstavljaju potencijalna žarišta" jer, kako je objasnio, to deluje "preventivno i upozravajuće na sve koji imaju oružje".

Napominjući da od 17. februara prošle godine na Kosovu "postoji bezbednosni vakuum", on je kazao da se "po tom pitanju moraju pokrenuti stvari sa mrtve tačke" i izrazio bojazan da niz incidenata prethodnih dana predstavlja "najavu za proleće".

Državni sekretar je dodao da misli da je "i Vlada Srbije zakasnila sa nekim kadrovskim promenama", jer kako je naveo, ubeđen je da bi se "možda i predupredile neke stvari koje su se dogodile".

Posle nereda u Bošnjačkoj mahali nije bilo novih incidenata u severnom delu Kosovske Mitrovice i trenutno je mirno. 

Vojnici KFOR-a u opremi za razbijanje demonstracija ne dozvoljavaju nikakvo duže zadržavanje građana u grupama, a ostaće u Bošnjačkoj mahali dok se situacija ne normalizuje.

Zdravstveno stanje svih vatrogasaca i novinarke TV Most iz Zvečana, koji su povređeni u eksploziji stabilno je, rekao je direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Marko Jakšić.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović juče je osudio vinovnike incidenata istakavši da policija mora učiniti sve kako bi odgovorne za bombaški napad na vatrogasce koji su radili svoj posao privela pravdi.

Ministar je takođe rekao da je za svaku osudu i napad na novinarsku ekipu koji se dogodio tokom tog incidenta.

Nesporazum oko posete povređenima 

Predstavnici Kfora i Euleks policije nisu posetili povređenje vatrogasce i novinarku televizije "Most" Mirjanu Nedeljković jer, kako su izjavili, nisu dobili dozvolu nadležnih u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Komandant Kforovih multinacionalnih taktičkih snaga "Sever" Mišel Jakovljev rekao je novinarima da je, zajedno sa komandirom Euleks policije Rajnerom Kunom, u bolnicu došao u najboljoj nameri da poseti povređene, ali da ih nadležni u toj ustanovi nisu primili.

Jakovljev je rekao da su, posle više od posla sata čekanja da ih primi neko od nadležnih, on, njegovi saradnici i komandir Euleks policije napustili ulazni hol Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Upravnik bolnice dr Vladimir Adžić izjavio je da niko iz uprave bolnice nije bio obavešten o poseti predstavnika Kfora.

"Nemamo ništa protiv predstavnika Kfora. Ja sam o njihovoj poseti obavešten bukvalno pet minuta nakon što su stigli u bolnicu od strane državnog sekretara za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića", rekao je Adžić.

"Deset minuta mi je trebalo da stignem do posla. Par minuta pre mog dolaska oni su nažalost napustili bolnički krug", dodao je dr Adžić.

Sedam vatrogasaca ranjeno je u noći između petka i subote u severnom delu Kosovske Mitrovice, eksplozijom koja se dogodila dok su u naselju Bošnjačka mahala gasili požar na jednom lokalu čiji je vlasnik Albanac. Neredi su počeli pošto je bačena bomba na ugostiteljski lokal "Viva" u kojem se okupljaju Srbi, odmah pored mosta između severnog i južnog dela grada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.