K. Mitrovica: Napad na vatrogasce

Izvor: B92, Tanjug, 03.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

K. Mitrovica: Napad na vatrogasce

Kosovska Mitrovica, Priština, Tirana -- Šestorica vatrogasaca povređeni su oko ponoći u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada je na njih bačena bomba dok su u naselju Bošnjačka mahala gasili požar.

Jedan od vatrogasaca rekao je da su dobili poziv da gase požar u lokalu čiji je vlasnik Albanac, ali čim su razvukli creva za gašenje, bili su pogođeni bombom. U gužvi nakon eksplozije povrede su zadobili novinarka Televizije "Most" iz Zvečana Mirjana Nedeljković i snimatelj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dejan Atanasijević. Situacija u Kosovskoj Mitrovici večeras je mirna.

Dvojica najteže povređenih vatrogasaca operisani su zbog povreda unutrašnjih organa koje su im naneli geleri od bombe i nalaze se van životne opasnosti.

Direktor Zdravstvenog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice Milan Ivanović kaže za B92 da je zdravstveno stanje ostalih povređenih trenutno stabilno.

"U intenzivnoj jedinici su smeštena dva povređena vatrogasca i Mirjana Nedeljković. Još troje vatrogasaca je na ortopedskom odeljenju", kazao je Ivanović.

"Povređen novinar je u amneziji, ne seća se događaja posle jednog udarca. U ovom trenutku zdravstveno stanje svih povređenih je ipak stabilno", rekao je on.

Novinarka Televizije "Most" iz Zvečana Mirjana Nedeljković, izjavila je da je kod Bošnjačke mahale grupa mladića najpre napala snimatelja Dejana Atanasijevića i polomila mu kameru, a potom nasrnula i na nju.

Direktor Zdravstvenog centra Milan Ivanović objasnio je da su se u toku noći u severnom delu Kosovske Mitrovice dogodile dve eksplozije, prva u blizini kafića "Viva".

"Posle toga došlo je do velikog uznemirenja, napetosti. Došlo je do paljenja jedne albanske prodavnice i kasnije bacanja eksplozivne naprave na vatrogasce koji su gasili požar u prodavnici", priča Ivanović.

"Posle toga dolazi do intervencije KFOR-a i KPS-a, a situacija se brzo posle intervencije i blokade tog dela Bošnjačke mahale smirila i u ovom trenutku je mirno", kaže Ivanović.

Kosovska policija je potvrdila da je u noći između petka i subote u severnom delu Kosovske Mitrovice u dve eksplozije oštećeno nekoliko vozila, kao i da su zapaljena dva lokala u Bošnjačkoj mahali i da je tokom intervencije vatrogasaca eksplodirala ručna bomba.

Kako je za B92 izjavio portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti, istraga je još u toku i nema novih informacija.

Takođe, Hoti navodi da su organi KFOR-a i Euleks policije sprečili da dođe do obračuna među grupama koje su se okupile na licu mesta.

Ovo je u poslednjih pet dana drugi ozbiljan incident u Kosovskoj Mitrovici. Prethodno su u severnom delu Kosovske Mitrovice dvojica kosovskih Albanaca nožem izbola šesnestogodišnjeg Nikolu Božovića.

Taj incident od 30. decembra izazvao je talas nereda u gradu, kada je nekoliko vozila sa kosovskim registarskim oznakama polupano, zapaljeno nekoliko lokala čiji su korisnici kosovski Albanci, a u incidentima je korišćeno i vatreno oružje.

Pojačanja na severu Kosova

Kfor i Euleks saopštili su da pojačavaju prisustvo na severu Kosova i u Kosovskoj Mitrovici i pozvali stanovnike da ostanu mirni i da prekinu sve akte nasilja.

Nakon sinoćnje eksplozije u severnom delu Kosovske Mitrovice u kojoj je povređeno sedam vatrogasaca i spaljivanja albanskog lokala, Kfor i Euleks su saopštili da su spremni da snažno reaguju na bilo koju pretnju bezbednosti i slobodi kretanja.

"Kfor i Euleks neće dozvoliti nikakve vidove nasilja na Kosovu" i sprečiće incidente, navodi se u današnjem saopštenju.

Kako se navodi, Kfor pojačava prisustvo u Kosovskoj Mitrovici, a Euleks na severu Kosova, kako bi pokazali odlučnost da se očuva mir.

Euleks će nastaviti da patrolira i sprovodi mandat koji obuhvata predvođenje, nadgledanje i savetovanje lokalnih vlasti.

Trupe Kfora i jedinice policije Euleksa nastaviće da podržavaju Kosovsku policijsku službu u održavanju javnog reda i mira, piše u saopštenju.

Bogdanović: Obezbediti mir

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je najoštrije osudio vinovnike najnovijeg incidenta u Kosovskoj Mitrovici, istakaši da policija mora učiniti sve kako bi odgovorne za bombaški napad na vatrogace koji su radili svoj posao privela pravdi.

"Ovakvi događaji su rezultat pravnog i bezbednosnog vakuuma koji vlada u Kosovskoj Mitorvici, međunarodna zajednica mora učiniti sve kako bi obezbedila sigurno okruženje za sve građane Mitrovice", rekao je Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju je apelovao na Srbe u Kosovskoj Mitrovici da ostanu mrni i da ne nasedaju na provokacije.

Ministar Bogdanović boraviće sutra u Kosovskoj Mitrovici gde će razgovarati sa predsednicima opština severnog Kosova i načelnikom kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem, saopštila je Kancelarija tog ministarstva u Kosovskoj Mitrovici.

Glavna tema razgovora će, kako je u saopštenju navedeno, biti političko bezbrednosna situacija u gradu na Ibru u svetlu poslednjih incidenata.

Tokom dana, ministar će, kako je najavljeno, posetiti povređene vatrogasce koji su smešteni u kosovskomitrovačkoj bolnici.

Dragišić: Pogoršana bezbednosna situacija

Prošlonedeljni incident u kome je izboden Nikola Božović i hapšenje gnjilanske grupe, dodatno su uzburkali inače lošu bezbednosnu situaciju na Kosovu, ocenio je komentarišući jučerašnji incident u Kosovskoj Mitrovici vojno politički analitičar Zoran Dragišić.

On je gostujući u Vestima TV B92 upozorio da najnoviji incidenti mogu prouzrokovati još veće nasilje ako se hitno ne preduzmu mere da se situacija smiri.

"Ako bismo se vratili unazad 10 dana videćemo niz različitih incidenata i svakako da je hapšenje gnjilanske grupe i sve što se desilo nakon toga - demonstracije i protesti - je dodatno komplikovalo situaciju imamo incidente, ne samo u severnoj Kosovskoj Mitrovici već i u kosovskom pomoravlju gde je otvorena vatra na kuću predsednika humanitarnne organizacije", podeseća Dragišić.

"Tako da u ovom trenutku situacija na Kosovu i Metohiji, pogotovo u severnoj Kosovskoj Mitrovici se može oceniti kao veoma alarmanta ako se nešto pod hitno ne uradi", smatra on.

Sejdiu: Pronaći odgovorne

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pozvao je građane da izbegavaju provokacije i da pomognu organima reda na očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu, a bezbednosne snage da pronađu odgovorne za dva incidenta u Mitrovici.

Kako je preneo predsednički kabinet, Sejdiu je pozvao institucije zadužene za bezbednost na Kosovu - KFOR, Kosovsku policiju i druge nadležne organe, da preduzmu sve potrebne mere za rasvetljavanje slučaja kako bi se odgovorni našli pred licem pravde.

Sejdiu je poželeo brz oporavak vatrogascima i povređenim građanima, navedeno je saopštenju.

Albanija za međunarodnu istragu

Predsednik Komiteta za spoljne poslove Skupštine Albanije Preć Zogaj zatražio je danas da se "pokrene međunarodna istraga", povodom poslednjih događaja u Kosovskoj Mitrovici.

"Neophodno je da se povodom poslednjih događaja u Mitrovici organizuje međunarodna istrage, pošto ti događaji imaju za cilj da dovedu u pitanjene nezavisnost Kosova", izjavio je Zogaj za albansku TV Klan.

Prema njegovim rečima iza incidenata "stoje određene strukture koje bi želele da u javnosti stvore sliku da na Kosovo nema reda i mira i da na taj način dovedu u pitanje njegovu nezavisnost".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eksplozije u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 03.Jan.2009

Dve eksplozije potresle, prošle noći, severni deo Kosovske Mitrovice. Jake snage KFOR-a i Euleksa raspoređene u gradu. Zdravstveno stanje povređenih vatrogasaca teško ali stabilno. Napadnuti novinarka i snimatelj TV Most. Ministar Bogdanović osudio napade na vatrogasce i novinare. Incident i u...

Nastavak na RTS...

Bombaški napad u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 03.Jan.2009

Dve eksplozije potresle, prošle noći, severni deo Kosovske Mitrovice. Jake snage KFOR-a i Euleksa raspoređene u gradu. Zdravstveno stanje povređenih vatrogasaca teško ali stabilno. Napadnuti novinarka i snimatelj TV Most. Ministar Bogdanović osudio napade na vatrogasce i novinare. Incident i u...

Nastavak na RTS...

Incident u Kosovskoj Mitrovici: Povrđeno sedam vatrogasaca, napadnuta novinarka TV "Most"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2009

KOSOVSKA MITROVICA - Šest vatrogasaca zadobilo je teške telesne povrede sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice u naselju "Bošnjačka mahala", prilikom eksplozije koja se dogodila za vreme njihove intervencije...Takođe, u gužvi koja je nastala nakon eksplozije, čiji uzrok policija još...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Novo nasilje u Mitrovici: Povređeni, paljenja lokala, reaguje Sejdiu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jan.2009

U Kosovskoj Mitrovici je trenutno mirno posle sinoćnjih eksplozija čiji je bilans - sedmoro povređenih, zapaljena dva lokala i oštećena vozila vlasnika Albanaca.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vatrogasci Kisić i Božović i dalje teško

Izvor: RTV Pink, 03.Jan.2009

Ostali povređeni u incidentu u Kosovskoj Mitrovici se oporavljaju. . . Zdravstveno stanje vatrogasaca Marka Kisića i Bratislava Božovića, koji su povređeni. u eksploziji u naselju Bošnjačka mahala dok su gasili požar na jednom lokalu, i dalje je teško.

Nastavak na RTV Pink...

Novinarka Nedeljković: samo smo radili svoj posao

Izvor: Kurir, 03.Jan.2009

KOSOVSKA MITROVICA, 3. januara (Tanjug) - Novinar Televizije "Most" iz Zvečana Mirjana Nedeljković, koja je povređena sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice, izjavila je danas da je njena jedina greška bila to što je radila svoj posao. Nedeljkovićeva je u izjavi Tanjugu navela da je najveći...

Nastavak na Kurir...

U Bošnjačkoj mahali raspoređene jake snage policije

Izvor: Kurir, 03.Jan.2009

KOSOVSKA MITROVICA, 3. januara (Tanjug) - Jake snage Kfora potpomognute Kosovskom policijskom službom i Euleks policijom raspoređene su večeras u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice, rekla je kapetan Alin Simon koja je istakla da je do toga došlo posle incidenata u tom delu...

Nastavak na Kurir...

Incidenti u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Politika, 03.Jan.2009

Šest teško povređenih srpskih vatrogasaca i dvoje novinara zadržano na lečenju u bolnici posle eksplozija ručnih bombi i paljenja jednog lokala ..Kosovska Mitrovica – Zdravstveno stanje četvorice vatrogasaca od šestorice koji su preksinoć zadobili teške telesne povrede u severnom delu...

Nastavak na Politika...

Euleks i Kfor pojačavaju prisustvo na severu Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jan.2009

Kfor i Euleks saopštili su danas da pojačavaju prisustvo na severu Kosova i u Kosovskoj Mitrovici i pozvali stanovnike da ostanu mirni i da prekinu sve akte nasilja. Nakon sinoćnje eksplozije u severnom delu Kosovske Mitrovice u kojoj je pov ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

U Kosovskoj Mitrovici mirno

Izvor: RTS, 04.Jan.2009, 10:37

Posle nereda u Bošnjačkoj mahali, u kojima je povređeno sedam osoba, nema novih incidenata. Jake snage KFOR-a i Euleksa raspoređene u Kosovskoj Mitrovici. ..Jake snage Kfora, potpomognute Kosovskom policijskom službom i Euleks policijom, raspoređene su od sinoć u naselju Bošnjačka mahala u severnom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.