Incidenti u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Politika, Tanjug, Fonet, 03.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incidenti u Kosovskoj Mitrovici

Šest teško povređenih srpskih vatrogasaca i dvoje novinara zadržano na lečenju u bolnici posle eksplozija ručnih bombi i paljenja jednog lokala

Kosovska Mitrovica – Zdravstveno stanje četvorice vatrogasaca od šestorice koji su preksinoć zadobili teške telesne povrede u severnom delu Kosovske Mitrovice, u naselju Bošnjačka mahala, stabilno je i oni se nalaze na Odeljenju ortopedije, Kosovskomitrovičkog zdravstvenog centra. Lekari Hirurškog odeljenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u trenutku dok ovo javljamo, operišu vatrogasce Bracu Božovića i Marka Kisića, pa nisu bili u mogućnosti da daju bilo kakve informacije o njihovom zdravstvenom stanju.

Inače, kako je za „Politiku” kazao dr Saša Božović, dežurni ortoped, na ovom odeljenju smešteni su: Dragan Vuković, Bojan Andrić, Bojan Topličević i Darko Radojević, starosti između 25 i 30 godina, a povrede su zadobili, kako on kaže, od gelera ručne bombe. Nisu vitalno ugroženi i po rečima lekara ostaće u bolnici zbog praćenja njihovog zdravstvenog stanja.

Na Odeljenju hirurgije su i novinarka televizije „Most” Mirjana Nedeljković i snimatelj Dejan Tanasijević koji se oporavljaju, a koji su prekjuče ujutro sa intenzivne nege prebačeni na ovo odeljenje.

Vatrogasci su povrede zadobili prilikom eksplozije u vreme intervencije, dok su gasili požar, a u opštem metežu nastalom posle eksplozije, povređeni su i članovi novinarske ekipe televizije „Most” (RTS) iz Zvečana.

Serija incidenata počela je, kako za „Politiku” rekao vodnik Predrag Vasović, zamenik komandira Severne policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici, u petak u 22.50 časova, kada je za sada nepoznati napadač bacio eksplozivnu napravu ispred kafića „Viva” u kome se okupljaju mladi, nadomak Glavnog ibarskog mosta u Sutjeskoj ulici. Tom prilikom je oštećeno nekoliko civilnih vozila.

– Posle toga, oko ponoći je zapaljen lokal u Bošnjačkoj mahali. Ne znamo da li se sam zapalio ili je neko to učinio. Vatrogasci su gasili požar, ali je ubrzo došlo do nove eksplozije kada su oni i povređeni. U metežu su stradali i novinarka i snimatelj RTS-a i uništena im je kamera. Na licu mesta Kfor je pronašao jednu neeksplodiranu ručnu bombu, a po našim pretpostavkama, ali i eksperata iz Kfora, veruje se i da je prva eksplozija nastupila aktiviranjem kašikare – kaže za naš list Vasović, naglašavajući da se traga za napadačima, kao i da je trenutna situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice mirna.

Recimo i to da su se preksinoć odmah posle incidenta i u Sutjeskoj ulici i u delu Bošnjačke mahale kod Istočnog mosta okupili građani srpske nacionalnosti, a ubrzo su došli i pripadnici KPS-a, Kfora i Euleksa. Celu noć je, u petak na subotu do ranih jutarnjih sati, helikopter Kfora nadletao grad.

Povodom najnovijih incidenata u severnom delu Kosovske Mitrovice, s obzirom na to da su 30. decembra dvojica Albanaca nožem izbola 16-godišnjeg Nikolu Božovića, oglasio se i Zvonimir Stević, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju i predsednik Koordinacionog centra za Kosmet, koji je za „Politiku” rekao:

– Bombaški napad na srpski kafić i napad na srpske vatrogasce u severnom delu Kosovske Mitrovice, teško ranjavanje Nikole Božovića, kao i čitav niz drugih napada u ovom delu grada, ali i preksinoćnji u pomoravskom kraju, predstavljaju više nego dovoljan razlog da međunarodna zajednica, odnosno Euleks, Unmik i Kfor, bez odlaganja, pojačaju mere za bezbednost srpskog i nealbanskog življa na Kosmetu, koji je uplašen i živi u strepnji i neizvesnosti. Što pre se moraju otkriti počinioci ovih nedela, da se privedu pravdi, kako ne bi došlo do novih incidenata i sukoba širih razmera.

Povodom najnovijih događaja u severom delu Kosovske Mitrovice juče je hitnu vanrednu sednicu imalo i Opštinsko veće u Kosovskoj Mitrovici čiji članovi traže prijem kod Borisa Tadića, predsednika Srbije, gde će zahtevati da on i Vlada Srbije građanima Kosovske Mitrovice obezbede mir „što su po Ustavu i obavezni”. Kako za „Politiku” navodi Ljubiša Petrović, potpredsednik SO Kosovska Mitrovica, „po Ustavu je Beograd i dužan da zaštiti svoje građane”. On još kaže da je „čudan stav Ministarstva za KiM čiji predstavnici nijednom nisu došli da obiđu Srbe u Kosovskoj Mitrovici, kada se dobro zna da napadi na njih traju unazad više od dva meseca, počev od napada na Srbe u naselju Brdo, do poslednjih događaja u petak”.

Na sastanku Opštinskog veća je, inače, zaključeno da su preksinoćni incidenti podstaknuti od strane „šiptarske obaveštajne službe u dosluhu sa obaveštajnom službom međunarodnih albanskih mentora”. Od Euleksa, Unmika i Kfora traže da spreče „javno šetanje Šiptara naoružanih dugim cevima u naselju Bošnjačka mahala”.

Takođe je zatražen i hitan sastanak s generalom Kfora, taktičkih snaga „Sever”, gde će od njega zatražiti da ponovo budu uspostavljeni fiksni punktovi u multietničkim delovima grada, kao što je to bilo i do 2003. godine kada je Kfor stacionirane punktove „bez ikakve najave” uklonio.

Opštinsko veće Kosovske Mitrovice je odlučilo da iz bezbednosnih razloga ove godine ne organizuje tradicionalni doček Srpske nove godine na centralnom trgu Šumadija.

Biljana Radomirović

-----------------------------------------------------------

Jović: Zakazala policija

Kosovska Mitrovica - Predsednik Srpskog nacionalnog veća severne Mitrovice Nebojša Jović izjavio je juče Fonetu da je stanje u Mitrovici ,,krajnje alarmantno i da se pod hitno moraju naći počinioci i rešenje'' za situaciju nastalu posle bacanja bombe u blizini kafića u severnoj Mitrovici.

,,Na tome moraju da rade i albanski političari i mi'', rekao je Jović.

On je naglasio da, koliko zna, još nije poznat identitet osobe koja je bacila bombu u petak uveče u blizini kafića u severnoj Mitrovici. Jović je optužio Kosovsku policijsku službu da nije dobro uradila posao. ,,Policija mora mnogo bolje da obavlja svoj posao. Ukoliko nemaju kadrove neka prime nove. Ukoliko im komandni kadar nije dobar, neka ih menjaju. Ovakvi događaji pod hitno moraju da prestanu'', naglasio je Jović.

On je ocenio da ,,i najmanji incident može imati nesagledive posledice, da ne govorimo o slučajevima kada je bacanje bombe ili paljenje lokala u pitanju''.

Upitan da li poslednji incidenti mogu imati veze s promenama na čelu srpske policije u severnoj Mitrovici, Jović je rekao da u severnoj Mitrovici ,,nema srpske policije''. ,,Za mene je srpski policajac onaj koji se pojavi u uniformi, s pištoljem i pendrekom. Ako je neko radio pre rata u Ministarstvu unutrašnjih poslova ne znači da je i dalje mupovac već samo prima platu od njih”, podvukao je Jović.

On je izjavio da se ne sme izgubiti kontrola nad srpskom omladinom na Kosovu ali da treba imati razumevanja jer ,,oni imaju frustracije zbog svega što su videli proteklih godina i sve se u njima uzburka kad dođe do eskalacije međunacionalnih incidenata''.

Jović je pozvao državu da srpske predstavnike uputi s kim bi trebalo da kontaktiraju u Kfor i policiji, kada se dese situacije kao što je bilo bacanje bombe.

Fonet

-----------------------------------------------------------

Bogdanović: Mir za sve građane Kosova

Kosovska Mitrovica - Predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju osudili su juče vinovnike poslednjih incidenata u Kosovskoj Mitrovici zahtevajući od predstavnika međunarodne zajednice i policije da preduzmu mere kako bi se očuvao mir u gradu na Ibru.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je najoštrije osudio vinovnike najnovijeg incidenta u Kosovskoj Mitrovici i naglasio da je napad na novinarsku ekipu, tokom ovog incidenta, od strane pojedinih lica za svaku osudu.

„Ovakvi događaji su rezultat pravnog i bezbednosnog vakuuma koji vlada u Kosovskoj Mitrovici i međunarodna zajednica mora učiniti sve kako bi obezbedila sigurno okruženje za sve građane Mitrovice”, rekao je Bogdanović.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Pucano na kuću Srbina u Gornjem Livoču

Kosovska Mitrovica - Za sada nepoznate osobe pucale su na porodičnu kuću Zorana Maksimovića, direktora humanitarne organizacije „Dečja radost” u selu Gornji Livoč, nadomak Gnjilana.

Kako je za „Politiku” potvrdio Dragan Nikolić, načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga napad se dogodio u subotu dva sata iza ponoći, a srećom nije bilo povređenih, iako je ispaljeno više od 30 metaka. Pričinjena je materijalna šteta na kući, na kojoj su popucala stakla na prozorima, a oštećena su i ulazna vrata.

Kako navodi Nikolić, ovo je je četvrti napad na kuću Maksimovića koji je jedan od viđenijih Srba u ovom multietničkom selu koje se nalazi na dva kilometra od Gnjilana. U jednom od napada, podseća načelnik, stradao je i pas Maksimovića.

U selu Gornji Livoč, koje je i svojevrsna periferija Gnjilana, sada ima oko 20 srpskih domaćinstava, u okruženju Albanaca, a do rata u njemu je živelo više od 50 srpskih porodica.

B. R.

[objavljeno: 04/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.