Turski lekar se brani sa slobode

Izvor: B92, Beta, 12.Jan.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski lekar se brani sa slobode

Istanbul, Priština, Beograd -- Turski sud pustio na slobodu lekara optuženog za trgovinu organima na Kosovu. Euleks najavljuje da će ispitati osumnjičenog hirurga.

Sud u Istanbulu pustio je na slobodu doktora Jusufa Sonmeza, koji se tereti za umešanost u trgovinu ljudskim organima na Kosovu.

Tužiocu Euleksa biće omogućeno da Sonmeza ispita u Turskoj, gde bi eventualno moglo i da mu se sudi. U prvoj reakciji, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Euleksu navode da su zvanično obavešteni o oslobađanju Sonmeza i da je njihov tužilac veoma zainteresovan da ga ispita.

Svega 10-ak sati pošto je uhapšen, doktor Jusuf Sonmez, optužen za umešanost u trgovinu i presađivanje organa na Kosovu, pušten je na slobodu do početka suđenja.

Nakon ispitivanja kod sudije Rešata Uruga, hirurg Jusuf Sonmez kog mediji nazivaju "doktor-frankenštajn” i "doktor-strvinar”, odbacio je sve optužbe.

"Nije bilo takvog zločina. Nije bilo bilo kakve trgovine organima. Verujem u pravnu državu i pušten sam pošto sam dao izjavu", rekao je Sonmez.

U Euleksu kažu da neće odustati od gonjenja Sonmeza. Portparolka Euleksa Irina Gudeljević, kaže da je rano da se govori o mogućnosti ustupanja slučaja turskom pravosuđu.

"Trenutno je još uvek rano govoriti o tome jer gospodin Sonmez je uhapšen juče, danas je pušten tako da ćemo o tome više govoriti narednih dana. Naravno, Euleksov tužilac želi da ispita gospodina Sonmeza. On i dalje ostaje okrivljeni u krivičnom predmetu koji je u vezi sa slučajem 'Medikus’”, kaže ona.

"Tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova će nastaviti da blisko sarađuje sa turskim pravosudnim organima u vezi sa istragom koja se vodi na Kosovu”, objašnjava Gudeljevićeva.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da se odlukom turskog suda, osporavaju napori Euleksa da se do kraja rasvetli ovaj slučaj.

"Mislim da ovakva odluka danas svim onima koji su činili zlodela da mogu biti na neki način abolirani, bez obzira što se u takvoj odluci govori da tužioci Euleksa mogu doći da ispitaju u Tursku sve to, ali to ne služi turskim vlastima da jedan tako ozbiljan slučaj, koji zabrinjava sve građane, ne samo ovde u Srbiji i na Kosovu, nego i na celom Balkanu, da se tako odvija”, ocenjuje ministar.

U privatnoj klinici "Medikus” u Prištini hirurg Jusuf Sonmez operacije je, kako se sumnja, izvodio uz pomoć još najmanje šest osoba.

U optužnici protiv Somneza navodi se da su donatori bubrega obično poticali iz siromašnih delova Istočne Evrope i Centralne Azije.

Sonmez im je obećavao oko 15.000 evra po bubregu, dok bi ih kasnije prodavao za 100.000 evra. Donatori bi ostajali i bez novca i bez organa.

"Doktor-frankenštajn”, je u više navrata privođen u Turskoj zbog nelegalne transplatacije organa i sumnjivih radnji, ali je 2005. godine izbegao zatvor pošto je te godine stupila na snagu amnestija.

Turski lekar je, međutim, 2008. godine u odsustvu osuđen na osam godina zatvora, piše turska štampa.

Privatnu kliniku "Medikus” pominje i izvestilac Saveta Evrope Dik Marti koji je ukazao na ubistva zarobljenih Srba i vađenje njihovih organa na Kosovu i u Albaniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.