Turska odbija da uhapsi hirurga Sonmeza, Euleks nezadovoljan

Izvor: Blic, 13.Sep.2012, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska odbija da uhapsi hirurga Sonmeza, Euleks nezadovoljan

Euleks je nezadovoljan saradnjom sa policijom Turske, koja odbija da postupi po poternici Interpola i uhapsi hirurga Jusufa Sonmeza, osumnjičenog za trgovinu ljudskim organima na Kosovu u slučaju "Medikus", rečeno je Srni u Kancelariji Euleksa u Prištini.

Iz Euleksa navode da je Sonmez, poznat kao "Doktor Vampir", prihvatio da da iskaz video linkom pred sudijama Okružnog suda u Prištini, te da bi u slučaju dolaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Kosovo odmah bio uhapšen.

"Opcija davanja iskaza video linkom je jedna od mogućnosti da bude saslušan Sonmez, koji i dalje slobodno obavlja posao hirurga u svojoj privatnoj klinici u Istanbulu", kažu u Euleksu.

Sonmez se, zajedno sa hirurgom Ljutfi Dervišijem i njegovim sinom Arbanom, bivšim visokim funkcionerom Ministarstva zdravlja u privremenoj Vladi Kosova Ilirom Recajem, te Brunom Jiltom, Sokolom Hajdinijem, Sulejmanom Duljom i Ismetom Bitićijem tereti za ilegalnu trgovinu organima, odnosno kupovinu i ilegalnu transplataciju bubrega u Dervišijevoj privatnoj klinici "Medikus" kod Prištine.

U slučaju "Medikus", koji se posredno dovodi u vezu sa slučajem "Žuta kuća", optužen je izraelski državljanin Harel Moše, kome je, prema dosadašnjim rezultatima istrage, presađen bubreg u "Medikusu".

Optužnica ih tereti za krivična dela organizovani kriminal, ilegalnu transplataciju bubrega i zloupotrebu službenog položaja.

Sonmez je optužen da je glavni strateg organizacije kupovine i ilegalne transplatacije bubrega u "Medikusu".

Tužilac Euleksa Džonatan Ratel do sada je pred sudije izveo više svedoka, saradnika i saizvršilaca transplativnih operacija u "Medikusu", a u Euleksu očekuju da bi moglo doći do proširenja optužnice na još nekoliko lica koja su posredovala u pronalaženju osoba u Moldaviji, Rusiji i Ukrajini, od kojih su navodno kupovani bubrezi.

Svedok u Vilijamsonovoj nadležnosti

U Euleksu nisu želeli da komentarišu dokaze Tužilaštva Srbije za ratne zločine i pojavljivanje svedoka vađenja srca jednom srpskom mladiću, ističući da je to u nadležnosti specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona.

"Vilijamson bi trebalo da utvrdi navode specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o umešanosti lidera kosovskih Albanaca predvođenih Hašimom Tačijem u trgovinu organima", kažu u Euleksu.

Makedonija razmatra da se uključi u istragu

Makedonsko tužilaštvo razmatra mogućnost da se uključi u istragu srpskog tužilaštva o trgovinu ljudskim organima na Kosovu, kako bi moglo da sasluša zaštićenog svedoka čiju je potresnu priču ovih dana emitovao RTS, piše današnja "Nova Makedonija". Prema pisanju lista, neki od rođaka 12 Makedonaca, kidnapovanih u vreme oružanog konflita 2001. su nakon iskaza zaštićenog svedoka ustvrdili da su u žrtvama prepoznali svoje najbliže.

Oni kažu da će zatražiti međunarodnu istragu i da će stupiti u kontakt sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, ukoliko to ne učini makeodnsko tužilaštvo.

Iz Tužilaštva u Skoplju nije ni potvrđena, ali ni demantovana ova tvrdnja,

jer je Republički javni tužilac Ljupčo Švrgovski službeno odsutan.

Povezane vesti: Bramerc dolazi u Beograd, Tužilaštvo objavljuje izjavu svedoka trgovine organima Vukčević: Novi svedok detaljno opisao kako su vadili organe otetim Srbima Dva krvava traga trgovine organima od Kosova ka Nemačkoj "Špigl": Trgovinu organima organizovale kosovske vlasti Srna: Postoje tragovi da je uzimanje organa vršeno uz znanje bivših vođa OVK

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.