Tribunal da bude kosovski sud sa sudijama Euleksa

Izvor: Beta, 13.Mar.2014, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal da bude kosovski sud sa sudijama Euleksa

PRIŠTINA, 13. marta 2014. (Beta) - Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ian Klif rekao je u četvrtak da tribunal koji će se baviti zločinima bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) treba da bude organizovan kao jedna vrsta suda Kosova, sa sudijama Euleksa.

"Mislim da to treba da bude jedna vrsta kosovskog suda", rekao je Klif za današnju "Tribunu" i dodao da je način organizacije tog tribunala složeno pitanje koje ne treba vraćati Ujedinjenim Nacijama.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << rečima, Euleks može da se bavi navodima specijalnog izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o zločinima pripadnika bivše OVK, jer ima posebnu grupu koju predvodi tužilac Klint Vilijamson.

"Euleks može da se bavi navodima (Dika Martija), pošto imamo posebnu grupu na čelu s tužiocem Klintom Vilijamsonom, koji je u sredu bio ovde. Zbog toga ne treba da se vraćamo na UN", rekao je Klif.

Govoreći o parlamentarnim izborima, Klif je rekao da oni na Kosovu treba da budu sprovedeni po modelu iz 2012. godine, dok je na temu Oružanih snaga Kosova rekao da Vlada treba da bude pažljiva kako zbog toga ne bi dovela u pitanje odnose s NATO-om.

Članice Evropske unije imaju različite stavove o mogućnosti formiranja tribunala van Kosova. Velika Britanija je protiv te ideje, kao i Španija, koja smatra da bi to značilo priznanje državnosti Kosova jer se medjunarodni tribunali mogu formirati samo za države.

Nemačka je takodje protiv formiranja tribunala, ali iz finansijskiih razloga, pošto postavlja pitanje kojim će se sredstvima finansirati osnivanje i rad tribunala.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.