Stefanović: Postignut sporazum sa Prištinom!

Izvor: S media, 03.Dec.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Postignut sporazum sa Prištinom!

Šef pegovaratčkog tima Beograda Borislav Stefanović potvrdio je danas da je postignut sporazum o zajedničkom upravljanju prelazima, ističući da je to "zadovoljavajući sporazum", koji ne prejudicira status Kosova i ne proizvodi administrativnu granicu u državnu.

Na jedinstvenom prelazu biće predstavnik ministarstva finansija i policije Srbije, predstavnik kosovske policije i EULEKS, koji će praktično >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << imati izvršna ovlašćenja.

Prema Stefanovićevim rečima, predstavnik kosovske carine imaće, kao "carinski svedok", neku vrstu posmatračke uloge.

Stefanović je, prenosi RTS, rekao da su ovim sporazumom izdvojeni prelazi Jarinje i Brnjak u odnosu na ostale, na kojima će takođe biti primenjivan princip

zajedničkog upravljanja.

Tahiri: Postignut dogovor o "integrisanom upravljanju granicom"

Brisel: Sloboda kretanja na prelazima do 26. decembra

Stefanović: Srbija je spremna na kompromis

Pregovora u ovoj rundi više neće biti, ali će o regionalnom predstavljanju Kosova razgovori nastaviti putem video linka, preneo je RTS.

Stefanović je na konferenciji za štampu u misiji Srbije pri EU rekao da je nakon sinoćnjeg završetka razgovora”, kada je izjavio da dogovor nije postignut, beogradska delegacija u međuvremenu dobila garancije i detalje u vezi sa prelazima.

"Mi nismo izazvali zabunu, sinoc nije bilo dogovora ali smo u međuvremenu dobili garancije i detalje u vezi sa prelazima tako da sada mogu da kazem da je dogovor postignut i stupiće na snagu kada ga usvoje nadlezni drzavni organi i kada primena bude moguća", rekao je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri još sinoć je izjavila da je postignut dogovor o "integrisanom upravljanju granicom".

I posrednik Evropske unije (EU) u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper potvrdio je da je postignut dogovor Beograda i Prištine.

(agencije)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.