Srbija za normalizaciju odnosa, ali ne i priznavanje Kosova

Izvor: Prva.rs, 11.Feb.2014, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za normalizaciju odnosa, ali ne i priznavanje Kosova

 „Da budem potpuno jasan, Srbija je spremna na normalizaciju odnosa i pomirenje u regionu, pre svega u interesu običnih građana. Srbija je takođe spremna na dijalog čiji je cilj pronalaženje sveobuhvatnog rešenja ali nije, niti će biti spremna da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Upozoravamo Prištinu da spremnost Srbije za dijalog i kompromis ne tumači kao našu slabost i da to koristi za afirmaciju samoproglašene nezaviosnosti", rekeo je Dačić. On je poručio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << bilo kakva rasprava o mogućoj promeni obima i mandata Euleksa ne bi smela da se odvija mimo Saveta bezbednosti UN, imajući u vidu da su upravo UN krovna organizacija međunarodnog prisustva na KiM. "Verujem da je današnja sednica prava prilika da iniciramo razgovor o rekonfiguraciji Euleksa, jer je SB UN jedini adekvatni forum za dogovor o promenama na KiM koje će voditi trajnom i stabilnom napretku na terenu", rekao je Dačić članicama SB UN. On je poručio da će izbori u severnoj Mitrovici biti održani i gradonačlenik izabran, iako ubistvo, odnosno hapšenje kandidata za gradonačelnike doprinose atmosferi straha i nesigurnosti. Kako je dodao, posle izbora gradonačelnika će se pristupiti formiranju Zajednice srpskih opština, čiji je statut u pripremi. Dačić je upozorio da Priština nije obavila pripremu pravnog okvira za efektivno ostvarivanje nadležnosti buduće ZSO predviđenih Briselskim sporazumom i ne pokazuje političku volju za realizaciju tog dela dogovora.

Kosovski premijer Hašim Tači mnogo pozitivnije je ocenio situaciju, rekavši da je na Kosovu u protekla tri meseca postignut značajan napredak, a kao primere je naveo održavanje prvih lokalnih izbora na čitavoj teritoriji, uspostavljanje lokalnih opština na severu, proces evropskih integracija i rezultati u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Šef UNMIK Farid Zarif ocenio je da je Briselskim sporazumom učinjen veliki napredak i da sada treba ohrabriti nove korake. "Ovo je godina velikih promena i političkog napretka, naročito vezano za istorijski dokument iz aprila", rekao je Zarif u obraćanju video linkom iz Prištine, uz ocenutu da se Briselskim sporazumom jača poverenje i komunikacija na terenu.

Ambasadori država članica SB UN su izneli različite ocene stanja, pa je tako ambasador Rusije Vitalij Čurkin rekao da njegova zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, dok je predstavnica SAD pozdravila što je više od sto država priznalo kosovsku nezavisnost. Ambasadorka SAD je čestitala Kosovu na "uspešno održanom drugom krugu lokalnih izbora", založivši se za nastavak dijaloga između etničkih zajednica. Ambasador Rusije je rekao da deli zabrinutost premijera Srbije Ivice Dačića zbog položaja Srba na KiM, ponovivši stav njegove zemlje da se podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. "Rezolucija 1244 je vezana za legalno rešenje kosovskog pitanja i protivimo se smanjenju ulogu UNMIK-a", dodao je Čurkin. Rusija je ukazala na neophodnost zaštite manjina na KiM, dok je Amerika pozvala na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Ambasadori Velike Britanije i SAD su se založili i da se sednice SB UN po pitanju Kosova održavaju ređe, i da se to vreme ostavi dvema stranama da na miru pregovaraju. Predstavnik Kine ukazao je da Rezolucija 1244 SB UN treba da ostane legalna osnova za nalaženje rešenja prihvatljivih za obe strane i ohrabrio Beograd i Prištinu da nastave praktičan i konstruktivan dijalog, učvršćujući dosad postignute rezultate i doprinoseći miru i stabilnosti na Balkanu i šire. Napredak u dijalogu i potrebu da se dogovoreno implementira naglasili su i ostali ambasadori članica najvišeg tela svetske organizacije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Dačić: Nepromišljeni potezi Prištine mogu destabilizovati krhki mir i stabilnost na Kosovu

Izvor: SandzakPress.net, 11.Feb.2014

Srbija, Kosovo –  Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da je Srbija spremna za normalizaciju odnosa i pomirenje u regionu, prenosi Anadolu Agency. Kako se prenosi na sajtu Vlade Srbije, Dačić je precizirao da je Srbija spremna za dijalog,...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.