Srbi sa Kosmeta traže garancije

Izvor: RTS, 25.Okt.2011, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa Kosmeta traže garancije

Srbi sa severa Kosova spremni da omoguće slobodu kretanja za Euleks, ako državni vrh od te misije izdejstvuje garancije da neće prevoziti službenike kosovskih institucija.

11.51 - Predsednici četiri opštine na severu Kosova rekli da su spremni da omoguće slobodu kretanja za Euleks, ako državni vrh od te misije izdejstvuje garancije da neće prevoziti službenike kosovskih institucija.

Na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za štampu u Zvečanu predsednici četiri opštine sa severa Kosova rekli su da su spremni da omoguće slobodu kretanja za Euleks, ako državni vrh izdejstvuje garancije od te misije da neće prevoziti službenike kosovskih institucija, javlja reporter RTS-a.

Portparol Kfora Uve Novicki izjavio je da međunarodna mirovna misija na Kosovu ne prihvata nikakve uslove u vezi sa slobodom kretanja.

"Sloboda kretanja za sve strane podrazumeva međunarodne organizacije, ali i sve građane Kosova, i to treba postići. Sloboda kretanja samo za Kfor zbog, na primer, snabdevanja ili slično, a ne i za Euleks je neprihvatljiva", rekao je Novicki za Radio Slobodna Evropa.

Portparol Kfora rekao je da je komandant te misije Erhard Drevs prošle subote to vrlo jasno rekao predsednicima opština na severu Kosova.

"Sloboda kretanja mora se ostvariti bez uslova za bilo koga i u svako vreme. To je vrlo jasno. Ništa drugačije od toga nije prihvatljivo", rekao je portparol Novicki.

Čelnici opština na severu Kosova obavestili su komandanta Kfora Erharda Drevsa da su spremni da u najkraćem roku obezbede slobodu kretanja za pripadnike te vojne misije radi normalnog snabdevanja vojnika.

U pismu upućenom Drevsu predlaže se da se tehnički detalji odrede na Koordinacionom sastanku 26. oktobra u Zvečanu, ili na posebnom sastanku.

Predsednici opština rekli su da su od predsednika Srbije Borisa Tadića dobili potpunu podršku za mirne proteste i borbu za ostvaranje legitimnih ciljeva, kao i da nema razlike sa državnim vrhom Srbije u stavu da je prisustvo kosovskih carinika neprihvatljivo na prelazima Jarinje i Brnjak.

Oni su istakli i da među političkim predstavnicima Srba u tom delu južne srpske pokrajine postoji jedinstvo.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da su na tom sastanku razjašnjene mnoge nedoumice i dileme o carinskim pečatima.

Pregovarački tim prihvatio je izgled carinskog pečata, ali ne i carinike na prelazima Jarinje i Brnjak, rekao je Nedeljković, dodajući da je potvrđeno da su ta dva prelaza "nešto posebno, i da zahtevaju poseban dogovor".

Nedeljković je dodao da su se predsednici opština složili sa predsednikom Tadićem da se ne treba konfrontirati sa pripadnicima Kfora i ostalim pripadnicima međunarodnih zajednica, te da treba nastaviti razgovore sa svim međunarodnim institucijama i zahtevati od njih da poštuju Rezoluciju UN 1244 i statusnu neutralnost.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga ponovio je da barikade ostaju i da sloboda kretanja za Kfor podrazumeva samo propuštanje konvoja.

"Pripadnicima Kfora nudimo što je i predsednik Tadić u saopštenju izjavio: da omogućimo slobodu kretanja u cilju redovnog snabdevanja njegovih jedinica. Mi ćemo se na sastancima dalje dogovarati i o drugim opcijama", objasnio je Nedeljković.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić objasnio je, u vezi sa ranijom najavom da će biti zakazana zajednička sednica skupština opština severa Kosova, da je cilj bio da se javnost upozna sa sadržajem razgovora sa predsednikom Srbije i da je odlučeno da se to učini putem konferencije za štampu.

"Nismo otišli u Beograd da pregovaramo, već da razmenimo informacije i vidimo i kažemo svoje mišljenje i čujemo poruke predsednika države u kom smislu može država da nam pomogne u pravednoj borbi za očuvanje Srba na ovim prostorima i naše pravo da živimo u državi Srbiji", rekao je Ristić.

Mirno na barikadama

Tokom prethodne noći, na severu Kosova nije zabeležen pokret jedinica Kfora. Srbi su noć proveli na barikadama, a administrativni prelazi na severu Pokrajine i dalje su zatvoreni.

Zaposleni u Kliničkom centru u Banjaluci dostavili su Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici jedan ultrazvučni aparat i neophodne lekove.

"Ovim gestom želeli smo da pokažemo da znamo u kakvim se mukama nalazite, želimo da pomognemo da rešite probleme koje na severu Kosova i Metohije imate u lečenju obolelih", rekao je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci Mirko Stanitić.

Stanitić je najavio mogućnost da pojedini teški bolesnici koji ne mogu da budu lečeni u kosovskomitrovačkoj bolnici budu zbrinuti u Banjaluci.

Administrativni prelaz Brnjak zatvoren je za saobraćaj, dok barikadu koju su Srbi postavili u nedelju u blizini tog prelaza kontrolišu vojnici Kfora.

Sva vozila koja idu u pravcu Ribara vojnici Kfora preusmeravaju na alternativn put koji prolazi iznad administrativnog prelaza Brnjak.

Vojnici Kfora potvrdili su Tanjugu da je prelaz zatvoren, a da se za prolazak automobila može koristiti samo alternativni put koji vodi iznad prelaza.

Srbi su juče napustili barikadu koju su postavili dan pre u mestu Banje, u neposrednoj blizini prelaza Brnjak. Sa te barikade uklonjena je bodljikava žica koju su građani razvukli, kao i teška mehanizacija. Ostale su samo dve manje gomile šljunka, a na tom mestu od sinoć su prisutni francuski vojnici Kfora.

Komandant Kfora Erhard Drevs juče je na kratko posetio vojnike u Zupču i Jagnjenici.

Vojnici Kfora delimično su, prošlog četvrtak rano ujutru, uklonili barikadu u mestu Jagnjenici koja vodi ka prelazu Brnjak i zaposeli barikadu kod tog prelaza. Srbi su kao odgovor postavili nove prepreke i ojačali postojeće barikade.

Tokom proteklih dana, Kfor je nekoliko puta pokušavao da deblokira putne pravce prema Brnjaku i Jarinju. Meštani koji dežuraju na barikadama nisu dozvoljavali prolaz Kforu, ali ozbiljnijih sukoba nije bilo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.