Sastanak u Mitrovici

Izvor: RTS, 22.Okt.2011, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak u Mitrovici

Predsednici opština sa severa Kosova počeli sastanak sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom i Šefom Euleksa De Marnjakom.

U Kosovskoj Mitrovici počeo sastanak predsednika srpskih opština sa severa Kosova sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom i šefom Euleksa Gzavijeom De Marnjakom. Sastanak je posvećen nalaženju rešenja za uklanjanje barikada. 

Reporter RTS-a javlja da su na sastanak, koji je počeo nešto posle 15 časova, došli čelnici opština >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica.

Uoči sastanka, predsednik opštine kosovske Mitrovice Krstmir Pantić rekao je novinarima da su predsednici opština "spremni da postignu rešenje koje će biti u ineresu obe strane i Kfora i Srba i Srbije".

"Učinićemo sve da budemo maksimalno kooperativni, videćemo kako će se ponašati Kfor", rekao je Pantić.

Inače, Srbi sa severa Kosova i Metohije i dalje su na barikadama koje je Kfor noćas pokušao da ukloni kod Dudinog Krša nedaleko od Rudara i u Jagnjenici i Zupču.  Srbi su mirnim protestom sprečili deblokadu puteva prema administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Kfor je prošle nedelje najavio da će ukloniti barikade ako to Srbi ne učine.

Dogovor oko toga nije postignut u sredu na sednici u Zubinom Potoku, jer je Kfor pred Srbe postavio novi zahtev - sloboda i za kretanje Euleksa.

Srbi to nisu mogli da prihvate uz objašnjenje da misija EU nije statusno neutralana jer između ostalog na prelaze Brnjak i Jarinje prevozi kosovske carinike.

Prisustvo kosovskih zvaničnika na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje je neprihvatljivo za Srbe i to je razlog zašto su oni postavili barikade.

Kfor je od srede pokušao više akcija uklanjanja barikada na severu, što su Srbi sprečili.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.