SRBI SA SEVERA NEĆE KOSOVSKE TABLICE

Izvor: Kurir, 07.Mar.2012, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBI SA SEVERA NEĆE KOSOVSKE TABLICE

Na prelazima na severu Kosova neki građani dobili su juče od Euleksa letak u kojem piše da do 1. juna moraju imati KS ili RKS tablice

ZVEČAN - Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova ne prihvataju da se od 1. juna sva vozila preregistruju na KS i RKS tablice i traže dodatna objašnjenja o detaljima sporazuma o slobodi kretanja postignutog u dijalogu Beograda i Prištine.

Oni su taj stav izneli danas na sastanku u Zvečanu sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << međunarodnih misija na Kosovu.

Sastanak su, međutim, napustili zvaničnici Euleksa na zahtev predstavnika lokalne samouprave koji tvrde da se ta misija ne ponaša statusno neutralno i u prilog tome navode jučerašnju akciju deljenja letaka na prelazima Jarinje i Brnjak. Na prelazima na severu Kosova neki građani dobili su juče od Euleksa letak u kojem piše da do 1. juna moraju imati KS ili RKS tablice.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević rekla je ranije danas Tanjugu da je ta misija privremeno povukla letke kako bi se razjasnio tekst koji je u njima i bio poboljšan način na koji će letak biti predstavljen.

Kosovski "ministar policije" Bajram Redžepi rekao je da vozila sa novim srpskim tablicama sa oznakama kosovskih gradova od 1. aprila neće moći da uđu na teritoriju Kosova, a to neće biti moguće ni sa starim srpskim tablicama sa oznakama kosovskih gradova od 1. juna do kada će vlasnici morati da ih zamene registarskim oznakama KS ili RKS.

Kosovski ministar tvrdi da je sve to u skladu sa dogovorom o slobodi kretanja, postignutom u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Redžepi je u izjavi Tanjugu rekao da ukoliko građani žele da izvrše preregistraciju vozila sa novih srpskih na kosovske registarske oznake, oni moraju imati kosovsku ličnu kartu, kosovsku vozačku dozvolu i kosovski izvod iz matične knjige rođenih.

On je dodao i da građani Kosova koji imaju srpska dokumenta, ako žele, mogu da ih zadrže.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže, međutim, da je najava kosovskih vlasti o zabrani srpskih registarskih oznaka na vozilima u pokrajini u suprotnosti sa onim što su pregovarački timovi Beograda i Prištine dogovorili u Briselu. Ivanović je u izjavi Tanjugu naveo da je zabrana srpskih registarskih oznaka sa početnim slovima gradova na Kosovu nesumnjivo u suprotnosti sa onim što je pregovarački tim prezentovao kao rezultat dijaloga u Briselu.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je posle današnjeg sastanka u Zvečanu da su predstavnici Srba sa severa preneli međunarodnim predstavnicima da neće prihvatiti da se građanima oduzimaju srpska i nameću kosovska dokumenta.

"Za nas je neprihvatljivo da se našim građanima oduzimaju vozačke i saobraćajne dozvole i registarske tablice i da im se nameću kosovske tablice i sve ono što je suprotno dogovorima koji su postignuti u Briselu", rekao je Pantić.

On je podsetio da je šef srpskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao da se sporazum iz Brisela ne odnosi na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i da će građani na severu Kosova moći da nastave da koriste dokumenta koja izdaju nadležna ministarstva Srbije. Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da letak koji je Euleks počeo da deli na prelazu Jarinje ostavlja sumnju na tumačenje sporazuma o slobodi kretanja koju je dao Borislav Stefanović.

"Ono što će biti naš prioretiti je da će gospodin Stefanović morati ponovo javnosti da oblazloži suštinu tog sporazuma", rekao je Ristić.

Kako je najavio Euleks, očekuje se da o pitanju letaka i preregistracije vozila biti reči i na večerašnjoj konferenciji za novinare u Prištini šefa te misije Gzavije de Marnjaka i specijalnog predstavnika EU na KiM Samuela Žbogara.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.