SB UN: ISTRAŽITI TRGOVINU ORGANIMA

Izvor: Kurir, 09.Feb.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN: ISTRAŽITI TRGOVINU ORGANIMA

Predstavnici vodećih država članica SBUN nisu mogli da se usaglase u tome da li istragu treba da vode UN ili Euleks

NJUJORK - Predstavnici vodećih država članica Saveta bezbednosti UN su se saglasili da je potrebno sprovesti istragu o trgovini organima kosovskih Srba.

Oni, međutim, nisu mogli da se usaglase u tome da li istragu treba da vode UN ili Euleks.

Predstavnica SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u UN Rozmari di Karlo rekla je da su SAD za odlučnu istragu o svim ozbiljnim kriminalnim aktivnostima, uključujući i trgovinu organima i dodala da Euleks uživa punu podršku svih regionalnih faktora.

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu, predstavnica SAD je naglasila da su "neosnovane i neodgovorne sumnje" u istragu koju predvodi Klint Viljamson, koje su pojedine države iznele na sinoćnjem sastanku.

Ona je naglasila da nije tačna tvrdnja da su istage o ratnim zločinima uvek vođene pod mandatom UN i kao primer navela zločin u Ćuški, o kojem je vođena istraga u Srbiji.

Ona je oštro osudila postavljanje blokada na severu Kosova i naglasila da SAD odbacuju sve pokušaje "podrivanja legitimiteta prištinskih vlasti".

Predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin izrazio je sumnju u to da međunarodni predstavnici na Kosovu poštuju statusno neutralni stav koji treba da sprovode u skladu s rezolucijom UN 1244.

Rekao je da je situacija na severu Kosova i dalje sumorna i da su pripadnici Unmika često primorani da deluju kao vatrogasci i naglasio da u rešavanju problema ne sme da se pribegava sili već da se traži rešenje kroz političke sporazume.

"Moramo koristiti samo mirna sredstva u traženju rešenja", rekao je predstavnik Rusije u UN i dodao da, uprkos naporima da se negira uloga UNMIK-a, ta misija i dalje predstavlja glavno međunarodno prisustvo na Kosovu.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da prida veću pažnju pravoslavnim verskim spomenicima i izrazio zabrinutost zbog prenosa funkcije zaštite tih spomenika sa Unmika na kosovsku policiju.

Čurkin je izrazio zabrinutost zbog načina na koji Euleks istražuje navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima i umešanosti nekih kosovskih lidera u tu trgovinu i založio se za to da Savet bezbednosti preuzme vodeću ulogu u toj istrazi.

On je pozvao nestalne članice Saveta bezbednosti da podrže inicijativu da se istraga o trgovini organima na Kosovu prenese na Savet bezbednosti UN.

Predstavnik Kine istakao je da je više strana uložilo napore da se ublaže tenzije na severnom Kosovu, ali da osnovne uzroke tenzija u regionu još treba eliminisati.

"Izražavam nadu da će sve strane da reše razlike dijalogom i da će se truditi da izbegnu bilo kakvo jednostrano delovanje koje može da pogorša situaciju", rekao je predstavnik Kine.

Podvukao je da zajednička rešenja treba tražiti u okviru Rezolucije 1244 i na osnovu dijaloga dve strane.

Nastavak dijaloga je ne samo u interesu dveju strana, već će takođe doprineti mir i stabilnosti u regionu Balkana i u Evropi, ocenio je kineski predstavnik.

Kina, kako je rekao, izražava veliku zabrinutost zbog navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu i smatra da je zabrinutost Srbije zbog tih navoda opravdana. On je podržao inicijativu da istragu o trgovini organima vode UN.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.