Rasmusen: Euleks nesposoban

Izvor: RTS, 23.Apr.2012, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Euleks nesposoban

Euleks nije dovoljno ni pripremljen ni opremljen za obavljanje svojih zadataka, ocenio u Evropskom parlamentu generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. NATO "mora da preuzima zadatke i odgovornosti, koje nisu bili predviđeni, posebno na severu Kosova", istakao Rasmusen.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen rekao je, u Evropskom parlamentu u Briselu, da je Euleks na Kosovu nedovoljno pripremljen i opremljen za obavljanje svojih zadataka, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dodavši da NATO "mora da preuzima zadatke i odgovornosti, koje nisu bili predviđeni, posebno na severu Kosova".

"Verujemo da nam je potrebna tesna saradnja kako bismo zajamčili da imamo pravu podelu posla između NATO i Evropske unije", istakao je Rasmusen u svom izlaganju u Spoljnopolitičkom odboru EP.

"Mi bismo mnogo voleli", dodao je Rasmusen, "da se uverimo u snažnu ulogu EU kroz snažan Euleks". " Otud se nadam da ćete moći da iskoristite vaš uticaj kako bi se obezbedilo da Euleks ima prikladna sredstva".

NATO diplomatski izvori su ranije zamerali da je Kfor tokom incidenata prošle godine na severu Kosova morao da preuzima i policijsko-bezbednosne zadatke, za šta je po mandatu nadležan Euleks.

Rasmusen je veliki deo izlaganja posvetio i majskom susretu vođa NATO-a u Čikagu, rekavši da tad neće biti rasprave niti odluke o pozivu nekoj zemlji da uđe u članstvo Atlantskog saveza.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.