Prvi susret porodica kidnapovanih i Euleksa u ponedeljak

Izvor: Glas javnosti, Beta, 15.Maj.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi susret porodica kidnapovanih i Euleksa u ponedeljak

BEOGRAD  - Predstavnici Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji u ponedeljak će prvi put razgovarati sa predstavnicima Euleksa i predati im spisak od 300 osoba koje su učestvovale u otmici Srba i ostalih nealbanaca.

Ne zan se sudbina 513 Srba 

Đikanović je podsetila da se još ne zna sudbina 513 Srba i da je od

kraja sukoba na Kosovu porodicama predato samo 299 posmrtnih ostataka

koji se često "sastoje i od nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koščica". "Na današnji dan 1998.

godine, koje Udruženje obeležava kao početak kidnapovanja Srba u

Pokrajini, prvi je kidnapovan Žarko Spasić radnik rudinka Belaćevac, par

dana kasnije iz rudnika je odvedena i grupa od devet rudara o kojima se

ni danas ne zna ništa, posle toga usledila su i kidnapovanja u

Orahovcu, Retimlju, Istoku", kazala je portparolka Udrženja.

Portparol Udruženja Gordana Đikanović rekla je agenciji Beta da će u ponedeljak, nakon više poziva, u Beograd konačno doći predstavnici Euleksa kako bi sa njima razgovarali o mogućnostima rasvetljavanja sudbine Srba i nealbanaca nestalih pre više od 10 godina.

"U tom cilju predaćemo im imena 300 osoba koje su učestvovale u kidnapovanju naših najmilijih, kao i imena svedoka koja to mogu da potvrde", kazala je Đikanović i dodala da će Udruženje insistirati da predstavnici Euleksa potpišu da su dobili spisak i da na sebe preuzimaju obavezu da će istražiti te navode.

Prema njenim rečima, Udruženje je zatražilo od nadležnih u Skupštni Srbije da se uključi u izradu rezolucije koja će osuditi sve zločine nad Srbima kako bi i srpske žrtve u Pokrajini dobile pažnju koju zaslužuju. Đikanović je izrazila žaljenje što nema većih pomaka u rešavanju sudbine nestalih i podsetila da je prošle godine porodicama predato samo 14 posmrtnih ostataka Srba i nealbanaca, iako u mrtvačnici u Prišitni postoji 540 zemnih ostataka.

Ona je izrazila žaljenje što istraga lokacija na kojima se nalaze posmrtni ostaci Srba, nealbanaca i Albanaca lojalnih Srbiji tapka u mestu, a što se angažovanjem na otkrivanju masovne grobnice kod Raške posvećuje pažnja albanskim žrtvama i time diskriminišu ostali. "Trebalo je da se svim žrtvama posveti ista pažnja, da se istovremeno radi i na lokaciji u Raškoj i na lokacijama gde se sumnja da se nalaze posmrtni ostaci Srba - Belaćevcu, Košarama, Livačkom jezeru. Da se Priština i Beograd dogovore - mi ćemo uraditi to, a vi ovo", kazala je Đikanović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.