Priština želi da preuzme sve nadležnosti Euleksa

Izvor: B92, 20.Apr.2016, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština želi da preuzme sve nadležnosti Euleksa

Priština -- Kosovska vlada poslala je EU plan za prenos svih nadležnosti Misije za vladavinu prava EU na Kosovu (Euleks) na lokalne vlasti, prenosi kosovska štampa.

U dokumentu, koji je objavila "Koha ditore", kosovske vlasti pozivaju EU da se do sredine juna svi slučajevi, koje je istraživao ili koje je započeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Euleks, prebace na lokalno pravosuđe.

Dokument predviđa prenos svih "osetljivih" slučajeva i informacija, uključujući dokumenta za koje je nekada bila nadležna Misija UN na Kosovu (UNMIK).

Na listi zahteva nalazi se i okončanje mandata troje međunarodnih sudija Ustavnog suda na Kosovu.

"Uspešan završetak Euleksovog mandata zahteva zajednički akcioni plan Kosova i EU. Kosovske vlasti neće preduzeti nikakve bilateralne akcije u tom procesu. Prenos nadležnosti Euleksa treba da bude zajednički napor kroz koordinisane akcije između Kosova i EU", ističe se u dokumetu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.