Preregistracija nije deo dogovora

Izvor: B92, 07.Mar.2012, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Preregistracija nije deo dogovora"

Beograd -- Preregistracija vozila na "KS" i "RSK" tablice i korišćenje kosovskih dokumenata nije deo briselskih dogovora, kaže Borislav Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom kaže da Srbi sa Kosova imaju i imaće pravo i na srpska dokumenta i na srpske tablice.

Povodom letaka koje je Euleks delio o preregistraciji vozila i korišćenju kosovskih dokumenata od 1. juna, Stefanović kaže da to nema veze sa stavom EU i dogovorom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Briselu, i da su takve mere apsolutno jednostrane i neprihvatljive.

On je rekao da o lecima koji su kasnije povučeni među evropskim zvaničnicima na Kosovu više nema govora i da ono što je u njima najavljivano pokazuje da je to bio jedan pokušaj da se ide u korak sa zahtevima Prištine.

"To apsolutno nema veze sa briselskim dogovorima a s druge strane pokazuje da ćemo mi kao država i vlada morati uskoro da pronađemo

neko treće rešenje koje će omogućiti normalno funkcionisanje naših građana korišćenjem svojih dokumenata i tablica s obzirom da

Srbija nema nameru niti će to učiniti da se na bilo koji način pomeri sa Kosova", kazao je Stefanović.

Upitan koje je to treće rešenje, Stefanović je kazao da se nada da će Vlada Srbije u narednim danima naći rešenje jer je krajnji momenat da prestanu zloupotrebe jednostranim potezima i provokacijama Prištine koje vodi daljem ugrožavanju srpskog stanovništva u pokrajini.

"U narednim danima ćemo sigurno izaći sa adekvatnom inicijativom koja će, siguran sam, rešiti ovaj problem", kazao je Stefanović i dodao da nije na njemu da otkriva te detalje nego da to treba da uradi Vlada Srbije.

"Pronalazimo rešenja koja zaobilaze prepreke koje uporno jednostrano i na jedan brutalan način postavlja vlada Hašima Tačija pred Srbe na Kosovu i Metohiji", kazao je Stefanović.

Povodom poziva predstavnika Srba sa Kosova da Stefanović ponovo objasni i obrazloži suštinu sporazuma o slobodi kretanja i iznese je u javnost, Stefanović je izrazio spremnost da se sastane sa predstavnicima Srba sa severa Kosova.

"Mi smo njima nekoliko puta objasnili sve detalje vezano za svaki od sporazuma i spremni smo da to učinimo u svakom momentu u budućnosti kada god to oni smatraju za potrebno", kazao je Stefanović i naveo da je krajnje je vreme da se prekine sa praksom pozivanja preko medija.

Dodao je da to pokazuje nepoverenje koje vlada među predstavnicima Srba sa severa Kosova prema potezima Vlade Srbije koje je motivisano

isključivo njihovim stranačkim interesom i nadolazećim parlamentarnim izborima.

"Spreman sam da se sa njima sastanem i razgovaram kao i do sada, kao što sam spreman apsolutno da oni budu deo pregovaračkog procesa što su oni do sada nekoliko puta odbili", naveo je Stefanović.

Euleks je danas delio letke na Jarinju i Brnjaku u kojima piše da građani Kosova od 1. juna moraju imati KS ili RKS tablice, kosovsku ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.