Premijeri Srbije i Danske pozdravili odluku o Euleksu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijeri Srbije i Danske pozdravili odluku o Euleksu

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković izrazio je danas zadovoljstvo zbog odluke Saveta bezbednosti UN da podrži plan o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu i Metohiji i naveo da bi misija Euleks mogla da bude razmeštena početkom decembra.

"Što se tiče vremena, ne znam precizne detalje. Ono što je razgovarano je da bi to bio početak decembra", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare, posle susreta sa premijerom Danske Andersom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Fog Rasmusenom.

Premijer Srbije je naveo da izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna sadrži sve elemente za koje se i srpska strana zalagala.

Cvetković je podsetio da se Srbija zalagala da misija Euleks bude razmeštena samo ako budu ispunjena tri uslova - da bude statusno neutralna, što znači da ne implementira nezavisnost Kosova, da ne realizuje Ahtisarijev plan i da se postigne saglasnost u SB UN po tom pitanju.

Na pitanje novinara da li će Srbija sa Kosovom ili bez njega ući u EU, Cvetković je odgovorio da su za Srbiju pitanje integracija i pitanje Kosova i Metohije dva odvojena procesa i da je to stav i EU.

Premijer Danske je pohvalio Srbiju na konstruktivnom i pragmatičnom pristupu u pogledu razmeštanja misije Euleks na Kosovu i Metohiji.

"Ovakav konstruktivan pristup će olakšati put Srbije ka Briselu", rekao je Rasmusen.

On je ponovio da Danska podržava Srbiju na putu evropskih integracija, da se zalaže za liberalizaciju viznog režima, ali i za veću ekonomsku saradnju dve zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.