Vlast pozdravlja odluku SB, opozicija kritikuje

Izvor: RTS, 27.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast pozdravlja odluku SB, opozicija kritikuje

Predstavnici vladajuće koalicije i stručnjaci za međunarodno pravo pozdravljaju odluku Saveta bezbednosti UN da podrži plan o rekonfiguraciji međunarodne civilne misije na Kosovu i Metohiji. Opozicija ističe da je odluka SB protivna interesima Srbije.

Predstavnici vlasti ocenjuju da je najvažnije to što će misija Euleks delovati pod okriljem UN i striktno poštovati Rezoluciju 1244 koja predstavlja garanciju teritorijalnog suvereniteta Srbije.

Zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premijera i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić istakao je da je u odluci Saveta bezbednosti UN najvažnije to što će misija Euleks delovati pod okriljem UN i što nema promene rezolucije 1244.

"To znači da je Euleks statusno neutralna misija", rekao je Dačić, i ocenio da je veoma važno i to što je prvi put posle dugog niza godina u vezi sa Kosovom doneta odluka koja nije protivna državnim interesima Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović navela je da je odluka Saveta bezbednosti još jedan pozitivan diplomatski korak, s obzirom na to da je odluka doneta u Savetu bezbednosti i da garantuje statusnu neutralnost Euleksa.

Tom odlukom garantuje se i da neće biti primene plana Martija Ahtisarija, odnosno da će se poštovati Rezolucija 1244.

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan ocenila je da odluka SB UN predstavlja veliku pobedu srpske diplomatije, ali i međunarodnog prava s obzirom na to da će misija Euleks delovati pod okriljem UN i striktno poštovati Rezoluciju 1244 koja predstavlja garanciju teritorijalnog integriteta Srbije.

"Očigledno je da diplomatska i pravna bitka koju Srbija vodi za Kosovo ima sve veći broj saveznika i daje sve veće rezultate, i prvi put se dogodilo da, uprkos protivljenjima Prištine, bude doneta odluka koja je u skladu sa interesima Srbije", istakla je Trivan.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović pozdravio je usvajanje izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki-muna i istakao da je ta stranka od samog početka bila za razmeštanje misije EU na Kosovu.

"Ovu odluku shvatamo kao potvrdu ispravnosti naše politike i uvereni smo da će se u budućnosti otvoriti više prostora za naše ideje", izjavio je Jovanović.

Opozicija: Odluka SB protivna interesima Srbije

Predstavnici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije složili su se da je odluka SB UN protivna interesima Srbije.

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da se predsedničkim saopštenjem Saveta bezbednosti UN dovodi u pitanje rezolucija 1244 kojom je zagarantovan teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Koštunica ocenjuje da misija Euleks kao statusno neutralna ima neutralan odnos prema teritorijalnom integritetu, da dopušta nezavisnost Kosova koja proizilazi iz Ahtisarijevog plana, te sama tvrdnja da je ona statusno neutralna ne može prikriti njenu suštinu.

Na izjavu lidera DSS-a Vojislava Koštunice odgovoreno je iz Predsedništva Srbije, javlja agencija Tanjug. Navodi se da su Koštuničine kritike zaprepašćujuće jer se njima implicira da je Rusija, koja je podržala predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti, zagovornik kršenja rezolucije 1244 i nezavisnosti Kosova. Iz Predsedništva pozivaju Koštunicu da objasni zašto ugrožava odnose Srbije i Rusije.

"Ako misija Euleks treba da radi na jačanju nezavisnosti Kosova, dakle ona radi na razbijanju Srbije, na nepoštovanju Povelje UN i rezolucije 1244 i ona je potpuno u neskladu sa dosadašnjom politikom i našim interisima", ocenio je lider Koštunica.

Srpska napredna stranka zahteva održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi bilo bilo raspravljano o odluci Saveta bezbednosti UN da podrži plan o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu i Metohiji, izjavio je zamenik predsednika te stranke Aleksandar Vučić.

Vučić je istakao da je neophodno da poslanici budu upoznati sa tom odlukom, pogotovo što su, kako je ocenio, razgovori Beograda, EU i UN bili netransparentni.

"Niko živ u Srbiji ne zna šta piše tamo. Tražimo da znamo šta sadrže svi aneksi, da poslanici budu upoznati i tek posle toga će Skupština sigurno doneti pravu odluku i o pravnoj i o političkoj prirodi predsedničkog saopštenja koje je sinoć usvojen u UN", rekao je Vučić.

Potpredsednik radikala Dragan Todorović smatra da je usvajanje izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki-muna u Savetu bezbednosti UN "velika prevara" za Srbiju i da je taj izveštaj "scenario" koji su pripemile SAD i EU.

Todorović je istakao da je misija Euleks deo plana Martija Ahtisarija, a da je njen cilj sprovođenje tog plana.

Prema mišljenju potpredsednika DSS-a Slobodana Samardžića, odluka Saveta bezbednosti UN "znači da se Srbija odrekla prava koje ima po međunarodnim dokumentima".

"Svaka međunarodna misija po rezoluciji 1244, koja bi došla na Kosovo, imala bi za zadatak da čuva suverenitet i integritet Srbije, a sada je rečeno da je misija Euleks statusno neutralna", rekao je Samardžić.

Stručna javnost: Odluka SB uspeh spoljne politike Srbije

Stručnjaci ocenjuju da je odluka Saveta bezbednosti važan faktor stabilizacije na Balkanu i evropskih integracija Srbije, kao i da predstavlja uspeh spoljne politike Srbije.

Direktor balkanskog Fonda za demokratiju Ivan Vejvoda navodi da odluka Saveta bezbednosti UN predstavlja važan kriterijum želje međunarodne zajednice za mirnim rešavanjem izazova samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić smatra da će odluka Saveta bezbednosti doprineti miru i stabilnosti, ne samo na Kosovu, već u čitavom regionu.

"Ova odluka Saveta bezbednosti omogućava da se u narednom periodu učine novi napori da bi se normalizovao život i bezbednost Srba na Kosovu, kao i drugih njenih građana", rekao je Lazić.

Savet bezbednosti UN sinoć je jednoglasno podržao izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna u kome su iznete preporuke o rekonfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju Euleksa, prema sporazumu sa Beogradom, čime su otvorena vrata početku raspoređivanja statusno neutralne misije EU na Kosovu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izveštaj Ban Ki-muna – pobeda ili poraz?

Izvor: Mondo, 27.Nov.2008

Predstavnici stranaka i vlasti u Srbiji različito su ocenili odluku Saveta bezbednosti UN da podrži izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kome su iznete preporuke o rekonfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju Euleksa, prema sporazumu sa Beogradom. Ocene se kreću od one da je u pitanju velika...

Nastavak na Mondo...

Premijeri Srbije i Danske pozdravili odluku o Euleksu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2008

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković izrazio je danas zadovoljstvo zbog odluke Saveta bezbednosti UN da podrži plan o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu i Metohiji i naveo da bi misija Euleks mogla da bude razmeštena početkom decembra..."Što se tiče vremena, ne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Euleks može da pomogne da se stabilizuje srpska zajednica

Izvor: Kurir, 27.Nov.2008

BEOGRAD, 27. novembra (Tanjug) - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da misija Euleks može bitno da pomogne da se stabilizuje srpska zajednica na Kosovu i Metohiji. Savet bezbednosti UN je prihvatio uslove Srbije da se Euleks pojavi po Rezoluciji 1244, da...

Nastavak na Kurir...

Ministar: Ozbiljan pomak u obezbeđivanju sigurnosti Srba

Izvor: Kurir, 27.Nov.2008

BEOGRAD, 27. novembra 2008. (Beta) - Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ocenio je danas da je odluka Saveta bezbednosti (SB) o rekonfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju Euleksa na Kosovu i Metohiji ozbiljan pomak u obezbeđivanju siguranosti Srba u južnoj pokrajini. "Misija...

Nastavak na Kurir...

Mutno

Izvor: Kurir, 28.Nov.2008, 07:37

BEOGRAD - Euleks će od prvog dana biti raspoređen na celoj teritoriji Kosova! On neće biti neutralan već će funkcionisati u skladu sa Ustavom Kosova, tvrdi za Kurir potpredsednik kosovske vlade Ljutvi Haziri, komentarišući odluku SB UN da podrži plan o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.