Prag protiv povlačenja Euleks s KiM

Izvor: B92, 11.Jul.2014, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prag protiv povlačenja Euleks s KiM

Prag -- Češka protiv smanjivanja broja evropskih policajaca iz misije Euleks na Kosovu, posebno čeških koji služe u oblasti Kosovske Mitrovice.

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec upozorio je sinoć u Prištini da povlačenje misije nije moguće za samo dve godine.

"Broj policajaca (misije Euleks) ne bi trebalo da se smanjuje, oni su glavni faktor koji nastoji da se očuva dobro stanje. Policajci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti tu dok bude potrebno", kazao je ministar češkoj agenciji ČTK.

Hovanec je na početku trodnevnog obilaska čeških policajaca koji služe na zapadnom Balkanu upozorio da nije moguće da se u naredne dve godine povuku svi stručnjaci Euleks-a sa Kosova.

"Taj proces trajaće duže", istakao je Hovanec i podsetio da bi misija EULEKS i evropski policajci medju svojim prioritetima trebalo da ima suzbijanje šverca droga iz Kosova u zemlje Evropske unije, borbu protiv trgovine ljudima i borbu protiv terorizma.

"Idealno rešenje bi bilo kada bi Srbija i Kosovo ušli u EU i prihvatili standardna evropska pravila", rekao je češki ministar.

Komandant čeških policajaca na Kosovu koji stoji na čelu 92 policajca iz šest zemalja, medju kojima je i 18 Čeha, Tomaš Tesarek izjavio je da je situacija u oblasti Kosovske Mitrovice ovog leta gora nego ikada u poslednje tri godine i da će nastojati da broj čeških policajaca ne bude smanjen, ali da se o tome odlučuje u Briselu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Češka protiv povlačenja evropskih policajaca sa Kosova

Izvor: Beta, 11.Jul.2014

PRAG, 11. jula 2014. (Beta) - Češka je protiv smanjivanja broja evropskih policajaca iz misije EULEKS na Kosovu, posebno čeških koji služe u oblasti Kosovske Mitrovice, a češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec upozorio je u četvrtak uveče u Prištini da povlačenje misije nije moguće...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.