Odalović: Zabrinjava što Euleks ne preduzima nikakve radnje

Izvor: Politika, 19.Jul.2010, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović: Zabrinjava što Euleks ne preduzima nikakve radnje

BEOGRAD – Predsednik državne Komisije za nestale Veljko Odalović ocenio je da je zabrinjavajuće to što Euleks i nadležni organi i pored brojnih svedoka kidnapovanja Srba iz orahovačkog kraja, pre tačno 12 godina, ne preduzimaju nikakve radnje da se kazne krivci.

„Porodice znaju ko je odgovoran, videli su i poznavali te ljude a Euleks i nadležni i pored svedoka ne preduzimaju nikakve korake”, kazao je Odalović >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na konferenciji za novinare Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji.

Predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Olgica Božanić izrazila je nezadovoljstvo radom svih pravosudnih organa jer niko nije osuđen za proterivanje, maltretiranje, kidnapovanje i ubistva Srba iako su imena onih koji su to činili poznata.

Božanić je apelovala na nadležne da rasvetle kidnapovanja i odvođenja u logore Oslobodilačke vojske Kosova više od 100 Srba i Roma iz orahovačkog kraja.

Prema njenim rečima, slučaj više 100 Srba i nealbanaca iz Orahovca, Velike Hoče, Retimlja, Opteruše i Zočišta, kidnapovanih u julu 1998. godine, ima najviše svedoka.

„Porodice su i dalje uskraćene za pitanje dokle su, oni koji nisu oslobođeni, bili živi, kroz koje su torture prošli, da li su bili korišćeni za trgovnu organima o kojoj je pisala Karla del Ponte”, kazala je Božanić.

Prema njenim rečima, zahvaljujući Međunarodnom Crvenom krstu i volji komande OVK deo njih je oslobođen, dok su tela 36 ubijenih nađena 2005. godine u masovnim grobnicama Volujak i Mališevo.

Sudbina četiri osobe je još nepoznata, jer tela nisu pronađena, dodala je ona.

„Ako im je 12 godina bilo malo da prikupe dokaze o zločinu pitamo se koliko će još vremena biti potrebno da zločince privedu pred lice pravde”, rekla je ona i dodala da se plaši da će uskoro, i ako do toga dođe, biti nemoguće održati suđenje jer će svedoci zbog starosti i stresa koji su preživeli umreti.

Božanić je rekla da je cilj Udruženja da se sazna istina o sudbini stradalih, da pravda bude zadovoljena, da žrtve ne budu diskriminisane, da se sudbina koji su doživeli Srbi i nealbanci na Kosovu nikada i nikome ne ponovi.

Odalović je rekao da bi u cilju rasvetljavanja sudbine 532 nestalih Srba i nelabanaca trebalo uskoro da se nastavi, zbog odrona prekinut rad na lokaciji rudnika Belaćevac.

Imamo uveravanja da ćemo do kraja jula ponovo početi radove, to je obiman posao, ako radovi ne počnu u predviđenom roku, biće kasno za ovu godinu, rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, uskoro bi trebalo da počne rad ili provera lokacija - Košare, Suva Reka i Livočko jezero.

Beta

objavljeno: 19/07/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Porodice otetih: Procesuirati odgovorne pripadnike OVK

Izvor: Blic, 19.Jul.2010

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji zatražili su danas od nadležnih da procesuiraju sve pripadnike OVK koji su pre 12 godina učestvovali u proterivanju, kidnapovanju i ubijanju civila na područiju opštine Orahovac i okolnih sela Retimlje, Opteruša, Zočište...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.