Najnovije vesti
Vesti Politika
Porodice otetih: Procesuirati odgovorne pripadnike OVK

Porodice otetih: Procesuirati odgovorne pripadnike OVK

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji zatražili su danas od nadležnih da procesuiraju sve pripadnike OVK koji su pre 12 godina učestvovali u proterivanju, kidnapovanju i ubijanju civila na područiju opštine Orahovac i okolnih sela Retimlje, Opteruša, Zočište i Velika Hoča, a čija su imena poznata.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović istakao je da porodice imaju pravo da znaju ko je odgovoran za smrt njihovih najmilijih i da zabrinjava to što Euleks ne preduzima nikakve radnje protiv lica za koje postoje dokazi da su izvršili zločin, nakon pronalaska masovnih grobnica Mališevo i Volujak 2005. godine.

On je naveo da se tim pitanjem moraju baviti ne samo domaći pravosudni organi, već i "organi koji na prostoru Kosova i Metohije pokušavaju da se predstave kao neko ko želi da uvede red, da se suoči sa zločincima i da odgovori na pitanja ko je ubio njihove najmilije".

"Nadam se da će naši pravosudni organi, koji sarađuju sa Euleksom po ovom pitanju imati uspeha, da će ceo proces privesti kraju, a da će odgovorni biti privedeni pravdi", rekao je Odalović.

"Nezadovoljni smo dinamikom rada svih pravosudnih organa, jer niko nije osuđen za napad, proterivanje, maltretiranje, kidnapovanje i ubistva civila. Ako im je 12 godina bilo malo da prikupe dokaze o zločinu, pitamo se koliko će im još vremena biti potrebno da zločince privedu pred lice pravde", rekla je sekretar Udruženja Olgica Božanić.

Božanićeva je istakla da je od septembra Euleks prihvatio da radi istragu na ovom slučaju i da joj je tužilac te institucije rekao da je "predmet bio zatvoren u fioci i da Umnikovo pravosuđe ništa nije preduzimalo po tom pitanju od 2005. godine".