Nezavisna istraga korupcije u Euleksu

Izvor: Beta, 05.Nov.2014, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisna istraga korupcije u Euleksu

BRISEL, 4. novembra 2014. (Beta) - Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je saopštila da će imenovati nezavisnog pravnog stručnjaka sa zadatkom da istraži teške optužbe za korupciju sudija i tužilaca Euleksa, njihov dosluh s kriminalcima i zločincima, ometanje istrage i skrivanje dokaza.

Mogerini je o tome izvestila Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, a grupa socijalista u EP je pozdravila to što je "visoka predstavnica EU iskazala odlučnost i >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << principijelnost", uz opasku da je "dosadašnja istraga više bila skrivanje" činjenica.

Evropska komisija je tek po izbijanju skandala oko korupcije u Euleksu, pre nekoliko dana, saopštila da se o tome vodi istraga još od decembra prošle godine.

Grupa socijalista u parlamentu EU je podvukla da se "mora izneti puna zakonska istina za svakog zvaničnika EU za koga se utvrdi da je kriv za korupciju ili kriminal" ciljem da povrati poverenje u verodostojnost misije EU na Kosovu”.

Novinari su prethodno na konferenciji za štampu u Evropskoj komisiji zatražili objašnjenje o glasinama da su zvaničnici u okruženju bivše visoke predstavnice Ketrin Ešton naložili da se o istrazi unutar Euleksa ništa ne obelodani zato da to ne bi loše uticalo na dijalog Beograd-Priština.

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič je odgovorila da "ne može ići u pojedinosti", ali je naglasila da se "sve optužbe i dalje pomno proučavaju i čini se sve da se utvrdi istina".

Odgovorni u Evropskoj uniji za Euleks su u ponedeljak na sastanku zatvorenom za javnost odbili da poslanicima Evropskog parlamenta prenesu saznanja o optužbama za korupciju sudija i tužilaca Euleksa, njihovom dosluhu s kriminalcima i zločincima i ometanju istraga, s obrazloženjem da je "interna istraga u Euleksu u toku".

To je izazvalo veliko nezadovoljstvo poslanika u Pododboru za bezbednost i odbranu EP, s kojima su se iza zatvorenih vrata sastali Fernando Djentilini, zadužen za balkanska pitanja u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) i nadležni za misije rešavanja civilnih kriza u toj Službi Kenet Din.

Maja Kocijančič, predstavnica za štampu Mogerinijeve, je pre toga izjavila da je visoka predstavnica EU "vrlo jasno predočila da se s time mora sučeliti s najvećom mogućom otvorenošću i da je u interesu EU da se razjasne sve stvari vezane za taj slučaj i da se očuva verodostojnost te misije(Euleks)".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.