Nemačka uvela embargo na oružje KiM

Izvor: B92, 22.Dec.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka uvela embargo na oružje KiM

Priština -- Nemačka uvela embargo na prodaju oružja Kosovu zbog istrage koju vodi Euleks protiv jedne uvozne kosovske kompanije, navode prištinski mediji.

Portprol misije Euleks na Kosovu Irina Gudeljević izjavila je danas, povodom vesti da su nemačke vlasti uvele embargo na prodaju oružja Kosovu zbog istrage koju Euleks vodi, da je u pitanju istraga korupcije pri nabavci oružja za Kosovsku policijsku službu. Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je precizirala, istraga je obuhvatila i jedno preduzeće u Nemačkoj.

Gudeljevićeva unije mogla da komentariše samu vest o uvodjenju embarga, ali je potvrdila da su policijaci Euleksa iz jedinice za istragu organizovanog kriminala, 5. oktobra ove godine sproveli akciju u kojoj je uhapšeno šest lica i izvršen pretres na 12 lokacija širom Kosova, uključujući privatna prebivlištva, poslovne prostorije i preduzeća.

"Kao deo ove istrage, u isto vreme, nemačka policija je izvršila pretes jedne poslovne prostorije i privatne kuće u Nemačkoj", navela je Gudeljević.

Prema njenim rečima, medju uhapšenima su zaposleni u privatnim kompanijama, dva službenika uprave kosovske policije, kao i jedno lice zaposleno u ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova.

Gudeljević je objasnila da se istraga odnosi na postupak nabavke oružja u KPS, kao i na preduzeća za dobavljanje policijskog oružja i municije.

"Zbog ove navodne prevare budžet kosovske policije je pretpreo gubitke koji bi mogli da dostignu milione evra", precizirala je portparolka Euleksa.

Ona je navela da je u toku istraga, koju vodi Euleksov tužilac iz kacelarije specijalnog tužioca Kosova, kao i da su neki od osumnjičenih još u pritvoru, a neki od osumnjičenih su pripadnici kosovske policije i ministatsva unutrašnjih poslova.

"Nemačka je pokazala zube u odnosu na Kosovo. Ova zemlja je uvela embargo na oružje Kosovu, poništavajući tako isporuku vrednu dva miliona evra, koju je jedna nemačka kompanija trebalo da izvrši kosovskim bezbednosnim snagama", piše "Koha ditore".

Kosovska TV je prenela vest da se to desilo zbog istrage koju vodi Euleks protiv jedne uvozne kosovske kompanije i protiv nemačke kompanije preko koje je trebalo da se izvrši kupovina.

Takođe se izveštava da bi primer Nemačke mogle da slede i druge zemlje, s obzirom na to da je u istrazi o snabdevanju oružjem obuhvaćena i kosovska policija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.