Mirel: EU prihvata uslove Beograda za Euleks

Izvor: Politika, 07.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirel: EU prihvata uslove Beograda za Euleks

EU je prihvatila da razmeštanje Euleksa „mora biti prihvaćeno u Savetu bezbednosti UN, da bude statusno neutralno i da neće imati veze sa planom Martija Ahtisarija”

Evropska unija prihvatila je uslove Beograda za razmeštanje misije EU na Kosovu, rekao je juče direktor za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU Pjer Mirel. „EU je prihvatila da razmeštanje Euleksa mora biti prihvaćeno u Savetu bezbednosti UN, da bude statusno neutralno i da neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << imati veze sa planom Martija Ahtisarija”, rekao je Mirel novinarima posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem.

Mirel je dodao da je važno da se postigne kompromis da bi Euleks bio raspoređen na Kosovu i bio od koristi svim njegovim stanovnicima. Đelić na pitanje da li je postignut dogovor sa Briselom o razmeštanju Euleksa je odgovorio da se pregovori vode pod okriljem UN i da rešenje „mora biti nađeno u Njujorku”.

On je, kako je prenela agencija Beta, izrazio nadu da će se do sednice Saveta bezbednosti UN 11. novembra, na kojoj će se razgovarati o tom pitanju, naći rešenje prihvatljivo za sve.

Mirel je rekao da je u izveštaju o Kosovu Evropska komisija ocenila da su vladavina prava i pravosuđe vrlo slabi i da je upravo uloga Euleksa da ojača pravosuđe i vladavinu prava da bi se štitili svi građani, pre svega manjine.

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da EU treba da prestane sa politikom uslovljavanja prema Srbiji, Mirel je rekao da su uslovi za pridruživanje Srbije EU „veoma jasni i da nema novih uslova”. „Voleo bih da znam koji su to novi uslovi. Pokušavam, ali ne uspevam. Uslovi za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju su veoma dobro poznati. Nema novih uslova”, rekao je Mirel.

I šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak izjavila juče, kako prenosi Tanjug, da Evropska unija ne postavlja nove uslove Srbiji za prijem u Uniju.„EU nije postavljala nove uslove. O priznavanju Kosova od strane Srbije se ne razgovara u EU, to jednostavno nije tema koja je na dnevnom redu”, rekla je Pak novinarima u pauzi međunarodne konferencije „Srbija i EU” u Beogradu, ocenjujući da su neosnovane tvrdnje šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića o postavljanju novih uslova za prijem Srbije u EU.

A na pitanje da li Jeremićeva izjava ukazuje na promenu u politici Beograda, Đelić je odgovorio da politički prioriteti Srbije ostaju isti: „Odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta mirnim i diplomatskim putem, da neće priznati nezavisnost Kosova i što brže pridruživanje EU”. „To je naša jedinstvena državna politika i zadovoljan sam zbog toga što se stvara sve veći nacionalni konsenzus oko ova dva pitanja i oko ova dva načina odbrane naših državnih interesa...”, rekao je on.

P. R.

----------------------------------------------------------

Tadić: O Euleksu pregovaramo sa UN, ne sa EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da predstavnici vlasti u Beogradu o razmeštanju Euleksa na Kosovu i Metohiji pregovaraju isključivo sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija, a ne sa predstavnicima Evropske unije. „Ti razgovori su ozbiljni. Srbija ne odustaje od svojih principa, čuva vlastiti integritet, a očuvanje integriteta Srbije je principijelna tačka naše politike bez obzira na sva iskušenja koja su u vezi sa utvrđivanjem budućeg statusa Kosova i Metohije, i samo takva politika je doprinos stabilnosti čitavog regiona”, rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, gde je učestvovao na sednici Veća za saradnju Srbije i RS o sprovođenju sporazuma o specijalnim paralelnim vezama.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Pak: Euleks će delovati po Ahtisarijevom planu


Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak izjavila je juče Tanjugu da će misija Euleks delovati na osnovu plana Martija Ahtisarija, ali da neće prejudicirati status Kosova i Metohije. „Misija dolazi na osnovu Rezolucije 1244, ali ono što će ona da radi zasnovano je na Ahtisarijevom planu”, rekla je Pak i precizirala da će taj plan biti sprovođen u domenu decentralizacije, pravosuđa, zaštite manjina i drugih važnih pitanja. Pak u izjavi Tanjugu, u pauzi međunarodne konferencije „Srbija i EU”, ocenila je da je u interesu Srbije i Srba koji žive na Kosovu da Beograd sa EU postigne sporazum oko razmeštanja misije Euleks.

-----------------------------------------------------------

Tači: Beograd da promeni stav prema Kosovu

Priština - Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je juče u Gnjilanu da „zvanični Beograd treba da promeni stav prema Kosovu, jer nastoji da Srbija bude integrisana u Evropu”.

Tači je, kako su preneli prištinski mediji, rekao da je Kosovo odlučno da „uspostavi dijalog i dobrosusedske odnose sa Srbijom”, pošto „dve zemlje imaju evropsku perspektivu”.

Predsednik kosovske vlade je u društvu šefa Međunarodne civilne kancelarije u Prištini Pitera Fejta boravio u Gnjilanu i Kamenici, gde je sa lokalnim rukovodstvom i građanima razgovarao o decentralizaciji kosovskih opština.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Zeri: Euleks na Kosovu uz predsedničko saopštenje UN

Priština - Misija Evropske unije na Kosovu, Euleks, može dobiti „zeleno svetlo” Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija samo predsedničkom deklaracijom, jer su male šanse da bude usvojena nova rezolucija, piše prištinski list „Zeri”.

Međunarodni izvori u Prištini rekli su za dnevnik da u Savetu bezbednosti nema predloga rezolucije koja bi se bavila raspoređivanjem misije EU na Kosovo.

Zbog toga diplomate vide predsedničku deklaraciju (predsedavajući Saveta bezbednosti u novembru je Kostarika) kao najbolju mogućnost za raspoređivanje Euleksa na celom Kosovu.

Na sednici Saveta bezbednosti UN 11. novembra će raspravljati o događajima na Kosovu od jula do oktobra, a biće predstavljen i tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Kosovo će na sednici zastupati ministar inostranih poslova Skender Hiseni koji u nedelju putuje u Njujork. U Ministarstvu inostranih poslova Kosova nemaju informacije da li će Hiseni govoriti na sednici, navodi „Zeri”.

Beta

[objavljeno: 08/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.