Mirel: Prihvaćeni uslovi za Euleks

Izvor: B92, 07.Nov.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirel: Prihvaćeni uslovi za Euleks

Brisel -- EU je prihvatila uslove Beograda za razmeštanje misije EU na Kosovu, rekao je direktor za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU Pjer Mirel.

"EU je prihvatila da razmeštanje Euleksa mora biti prihvaćeno u Savetu bezbednosti UN, da bude statusno neutralno i da neće imati veze sa planom Martija Ahtisarija", rekao je Mirel posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem. Đelić je potvrdio da se pregovori sa Briselom vode pod okriljem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ujedinjenih nacija.

Mirel kaže da je Evropska komisija ocenila da su vladavina prava i pravosuđe na Kosovu vrlo slabi i da će Euleks štititi sve građane, a pre svega manjine.

Euleks od decembra?

Savet ministara Evropske unije najaviće u ponedeljak u Briselu početak rada misije Euleks na Kosovu i Metohiji za početak decembra, naveli su Tanjugu izvori u kabinetu Visokog predstavnika.

Ministri spoljnih poslova EU će, u zaključcima sa sastanka, kako se tvrdi, "pozdraviti pripreme misije Euleks, uključujući trenutno razmeštanje pripadnika misije, koje će joj omogućiti da početkom decembra dostigne prvobitni operativni kapacitet".

"Evropska unija je prihvatila da misija treba da bude odobrena od strane Saveta bezbednosti UN, prihvatila je da misija treba da bude statusno neutralna, prihvatila je da misija nema veze sa Ahtisarijevim planom, i zato je važno da se postigne kompromis da bi ova misija počela da radi za dobrobit svih ljudi na Kosovu", rekao je Mirel.

"Pregovori se vode pod okriljem UN i rešenje mora biti nađeno u Njujorku. Kao što znamo, od prvobitnog datuma, a to je bilo predviđeno za danas, sada se očekuje da će se sednica SB UN održati 11. novembra. Do tada, ja se nadam, da će se naći jedno prihvatljivo rešenje za sve", kaže Božidar Đelić.

Pjer Mirel zvanično je Božidaru Đeliću uručio izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU i posebno naglasio da za Srbiju neće biti novih uslova.

"Želeo bih da znam koji je to dodatni uslov. Pokušao sam, ali nisam uspeo. Uslovi za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju su dobro poznati i nema novih uslova", rekao je Mirel.

"Ponekad kažem šefu BIA da je on ključni pregovarač sa EU. U ovom momentu, haški uslov je veoma jasan, a ja volim da kažem istinu našim građanima, a to je da je haški uslov u ovom momentu postao nešto tvrđi", kaže Đelić.

Tadić: O međunarodnom prisustvu samo s UN

Predsednik Srbije Boris Tadić tvrdi da Brisel nije adresa sa kojom se pregovara o Euleksu.

Bogdanović: Sačekati SB

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je FoNetu da je "za svaku pohvalu" izjava direktora za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske Unije Pjer Mirela da je Evropska unija prihvatila uslove Beograda za razmeštanje njene misije na Kosovu.

Bogdanović kaže da "treba sačekati i videti kakva će biti odluka Saveta bezbednosti o tome".

"Niko ne pregovara sa EU, da odagnam te dileme, samo razgovaramo sa predstavnicima UN-a, kao država čiji smo član o pismu generalnog sekretara Ki Mun Bana o rekonfiguraciji civilnog prisustva na Kosovu. Ti razgovori su ozbiljni i Srbija ne odustaje od svojih principa, čuva vlastiti integritet", rekao je Tadić.

Nekadašnji šef diplomatije Srbije Goran Svilanović, kaže za B92 da njegova saznanja govore da će dogovor o Euleksu biti ubrzo postignut, možda i do nedelje. Koliko je njemu poznato, samo jedna stvar ostala je sporna.

"Nije problem oko Euleksa, stvar je u položaju i ulozi UNMIK-a. To je ono oko čega se u ovom trenutku najviše razgovara, koliko ja znam. I ustvari je to glavna tema u ovoj fazi, kako UNMIK izgleda sutra", rekao je Svilanović.

Uslovljavanje Euleksom ili ne?

Dok je iz Evropske komisije saopšteno da Srbija neće biti uslovljena priznavanjem Kosova, u Evropskom parlamentu razmatrana je rezolucija o Euleksu.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta razmotrio je nacrt rezolucije u kojoj se traži da se Euleks razmesti na celoj teritoriji Kosova kako bi se "sprečila podela Kosova".

To je bila prva rasprava o tekstu rezolucije u kojem se ocenjuje da protivljenje Vlade Srbije toj evropskoj misiji ide na uštrb Srba i "nije spojivo sa težnjama Srbije za članstvom u EU".

Nacrt rezolucije pripremio je poslanik holandskih "zelenih" u Evropskom parlamentu Jos Lagendajk, koji se istrajno zalaže za priznavanje nezavisnosti Kosova i primenu plana Martija Ahtisarija.

U prvoj raspravi poslanik grupe demohrišćana i konzervativaca Bernd Poselt zatražio je da se izvrši pritisak na Srbiju da prihvati, prema njegovom mišljenju, realnost nezavisnosti Kosova, pošto su to priznale i 22 zemlje Evropske unije.

Prema nacrtu rezolucije, Euleks ima ključni značaj za učvršćenje vladavine zakona, pa je misija Euleks zato u interesu srpske zajednice i drugih manjina.

Međutim, iz drugog evropskog tela juče je saopšteno da Srbija neće biti dodatno uslovljena na putu ka EU. Naime, direktor Direkcije Saveta EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju Štefan Lene rekao je da Evropska unija neće prisiljavati Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, ali od nje očekuje saradnju pre svega u razmeštanju misije Euleks.

Da za pristupanje Srbije neće biti postavljeni novi uslovi, rekao je i Žozep Ljoveras, šef delegacije Evropske komisije u Beogradu.

Ministar spoljnih poslova Srbije, istovremeno, upozorava da je Evropska unija dovoljno uslovljavala Srbiju i da je došlo vreme da se s tim prestane. On navodi da je bilo nekoliko faza uslovljavanja kada je u pitanju saradnja s Hagom, a da se sada, posle ogromnog pritiska na susede da priznaju nezavisnost Kosova, od Srbije očekuje da se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, pa čak i navodi da se može čuti kako je jedan od preduslova za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Jeremić je dodao da je sporazum o misiji Euleks blizu, ali i ponovio da on mora biti potvrđen u Ujedinjenim nacijama.

S druge strane, Lene je negirao Jeremićeve reči i naveo da Srbija ima druge obaveze, ali da priznavanje nezavisnosti Kosova nije jedna od njih.

"EU potpuno razume vaš ustav i političku osetljivost i ne uslovljavamo vas da priznate nezavisnost Kosova. Ako pogledate kako su zemlje članice glasale u Generalnoj skupštini, videćete da niko nije glasao protiv toga, i mislim da je to jasan znak da poštujemo vašu poziciju, ali zahtevamo više dogovora oko bitnijih pitanja. Očekujemo da Beograd sarađuje sa Euleksom jer se za Euleks izjasnilo svih 27 zemalja", rekao je Lene.

Pakova: Bez prejudiciranja statusa Kosova

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak rekla je danas da će misija Euleks delovati na osnovu plana Martija Ahtisarija, ali da neće prejudicirati status Kosova.

"Misija dolazi na osnovu Rezolucije 1244, ali ono što će ona da radi zasnovano je na Ahtisarijevom planu", rekla je Doris Pak i precizirala da će taj plan biti sprovođen u domenu decentralizacije, pravosuđa, zaštite manjina i drugih važnih pitanja.

Ona je dodala da se nada da će misija biti razmeštena na Kosovu u decembru, kao što je i najavio visoki predstavnik EU Havijer Solana. Pakova je ocenila da će se Srbija u protivnom suočiti sa određenim problemima, ali nije navela na koje probleme misli.

Reagujući na izjavu srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića u kojoj traži od Brisela da prestane sa postavljanjem novih uslova Srbiji, Doris Pak potvrđuje da misiju Euleks ne treba povezivati sa procesom pridruživanja.

"Misija Euleks nije uslov i ne treba je sprečavati jer je ona u interesu Srba. Nema novih uslova za Srbiju. Mi ne govorimo o prizanju Kosova jer znamo koliko je to pitanje teško za Srbiju i zato ga ne pominjemo. Ispunite ove uslove i otvoren vam je put u Evropsku uniju", rekla je ona.

Pakova kaže da je rasprava pred Evropskim parlamentom o rezoluciji u kojoj se ocenjuje da protivljenje Srbije slanju Euleksa nije spojivo sa težnjama Srbije za članstvom u Uniji tek počela i da će svi stavovi te rezolucije tek biti razmotreni.

Koštunica optužuje Vladu Srbije

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da će "Vlada Srbije po svemu sudeći priznati misiju Euleks" čime se "upušta u tajno i prikriveno priznavanje nezavisnosti Kosova".

Koštunica je, u izjavi dostavljenoj agenciji Beta, rekao da bi na taj način Vlada "postala saučesnik u obmanjivanju građana Srbije kako Euleks ne sprovodi ustav nezavisne države Kosovo koji je nastao na osnovu Ahtisarijevog plana".

Koštunica, koji je i bivši premijer Srbije, podsetio je da će prema planu Martija Ahtisarija Euleks nadzirati rad policije, carine i pravosudnih organa, dodajući da su to institucije koje sprovode "ustav i zakone samoproglašene države Kosovo".

"Posle priznavanja Euleksa i time posrednog priznavanja nezavisnosti Kosova još preostaje da početkom naredne godine Vlada Srbije prihvati i Išingerov plan o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa Srbije i Kosova", naveo je Koštunica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski parlament protiv podjele Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Nov.2008, 23:37

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta je danas u Briselu razmotrio nacrt rezolucije u kojoj se traži da se Eulex razmesti na celoj teritoriji Kosova kako bi se "sprečila podela te države". Ovo je bila prva rasprava o tekstu rezolucije ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Đelić i Mirel o Srbiji u EU

Izvor: RTS, 07.Nov.2008

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić sastao se sa direktorom za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU Pjerom Mirelom. .Godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu evropskih integracija u 2008. godini...

Nastavak na RTS...

Dogovor oko Euleksa

Izvor: RTS, 07.Nov.2008

Evropska unija prihvatila zahteve Srbije vezane za razmeštanje Euleksa. Misija EU na Kosovu statusno neutralna i neće imati veze sa planom Martija Ahtisarija. Potvrda dogovora sledeće sedmice u Njujorku. Tadić: O Euleksu samo sa UN. Dogovor između...

Nastavak na RTS...

Brisel pristao na uslove Beograda za Euleks

Izvor: Blic, 07.Nov.2008

Da bi Srbija dala zeleno svetlo za raspoređivanje Euleksa na Kosovu, statusna neutralnost misije EU mora da dobije i formalnu potvrdu, odnosno da se nađe u izveštaju generalnog sekretara Ban Ki Muna koji se priprema za sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, zakazanu za utorak, saznaje „Blic" iz...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.