Brisel pristao na uslove Beograda za Euleks

Izvor: Blic, 07.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel pristao na uslove Beograda za Euleks

Da bi Srbija dala zeleno svetlo za raspoređivanje Euleksa na Kosovu, statusna neutralnost misije EU mora da dobije i formalnu potvrdu, odnosno da se nađe u izveštaju generalnog sekretara Ban Ki Muna koji se priprema za sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, zakazanu za utorak, saznaje „Blic" iz dobro obaveštenih diplomatskih izvora. Iako je najveći deo poznatih uslova Srbije prihvaćen, ostalo je još da se usaglasi formulacija koja će se naći u izveštaju generalnog sekretara UN. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Mali zastoj u pregovorima nastao je zbog insistiranja Srbije da deklarativno slaganje Brisela o statusnoj neutralnosti Euleksa završi i na papiru. Beograd traži da se u izveštaju Ban Ki Muna jasno naznači da Euleks poštuje Rezoluciju 1244 i da će na Kosovu delovati pod okriljem UN. Beograd traži i da za takav tekst glasaju sve članice SB UN, uključujući i zemlje EU.

Brisel je, međutim, do sada verovao da je dovoljna reč, odnosno izjave, poput one koju je u četvrtak dao francuski ambasador u Beogradu Žan-Fransoa Teral, da EU može da prihvati odluku SB UN o raspoređivanju Euleksa i da su prihvatljiva i preostala dva uslova Srbije: statusna neutralnost misije i da ona ne sprovodi Ahtisarijev plan.

Direktor za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU Pjer Mirel juče je potvrdio da se EU složila sa uslovima Srbije.

- EU je prihvatila da razmeštanje Euleksa mora biti prihvaćeno u Savetu bezbednosti UN, da bude statusno neutralno i da neće imati veze sa planom Martija Ahtisarija - rekao je Mirel novinarima posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem.

Kako saznajemo, u pregovorima sa Ujedinjenim nacijama postignut je i dogovor sa UN o primeni šest tačaka iz pisma Ban Ki Muna predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koje se odnose na carinu, pravosuđe, policiju, transport i infrastrukturu, granice i srpsku kulturnu baštinu, u sredinama u kojima žive Srbi, što je takođe bio jedan od uslova Beograda.

Strane zainteresovane za dogovor oko Euleksa, intenzivirali su pregovore nekoliko dana uoči sednice SB UN. Kako saznajemo iz diplomatskih izvora, Briselu je izuzetno stalo da Euleks dobije potvrdu u UN, a pritisak svakim danom raste jer je planirano da misija bude raspoređena u decembru. Ništa manju želju da pregovori budu uspešno okončani imaju i Beograd i UN.

Među stranim diplomatama uključenim u pregovore može se čuti da je sve vreme pregovora najveći problem bio usklađivanje interesa svih zainteresovanih strana, koje iz poznatih razloga ne pregovaraju direktno. Dok Beograd ne želi da pregovara sa vladom u Prištini i EU, jer smatra da je Unmik jedino legitimno telo u pokrajini, SAD o svemu ne želi da razgovara sa Beogradom jer Kosovo smatra nezavisnom državom. Zato je UN dobio ulogu glavnog pregovarača, čiji je zadatak da premosti prepreke među zainteresovanim stranama.

Tadić: O Kosovu samo sa UN

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da Beograd o međunarodnom prisustvu na Kosovu ne razgovara sa EU već samo sa predstavnicima UN čiji je Srbija član.

- Niko ne pregovara sa EU. Mi kao država samo razgovaramo sa predstavnicima UN čiji smo član - rekao je Tadić u Beogradu nakon sastanka Veća za saradnju RS i Srbije. On je rekao da su razgovori ozbiljni i da Srbija ne odustaje od principa očuvanja vlastitog integriteta.

Fejt: Izjava Mirela nije stav EU

Šef Međunarodne civilne kancelarije i specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt rekao je da izjava evropskog zvaničnika Pjera Mirela o prihvatanju stavova Beograda o misiji Euleks ne predstavlja stav Unije.

"Komentari koji se pripisuju zvaničniku Evropske komisije ne predstavljaju zvaničan stav EU", naveo je Fejt u saopštenju koje je izdala njegova kancerija u Prištini. (Tanjug)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.