Ljimaju produžen kućni pritvor

Izvor: B92, 10.Feb.2012, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljimaju produžen kućni pritvor

Priština -- Okružni sud u Prištini odlučio je da produži kućni pritvor za još dva meseca poslaniku u kosovskoj skupštini Fatmiru Ljimaju.

Ljimaj, koji je i visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije Kosova, kao i još devet pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova optuženi su da su počinili ratne zločine protiv Srba i Albanaca u logoru Klečka 1999. godine. Ljimaj je u to vreme bio komandant OVK.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević je rekla da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Okružni sud u Prištini odlučio da od sada Ljimaj na relaciji sud - stan bude prevožen vozilom kosovske policije, a ne privatnim automobilom kako je to do sada bio slučaj.

Okružni sud u Prištini nije prihvatio zahtev tužioca Euleksa Maurcija Salustra da se Ljimaju odredi, umesto kućnog, zatvorski pritvor, dodala je portparolka misije EU na Kosovu.

U obrazloženju suda je rečeno da "Ljimaj nije prekršio uslove za aktulenu meru koja je na snazi", dodala je Gudeljevićeva.

Predsednik sudskog tela Džonatan Karol izjavio je da je tokom kućnog pritvora Ljimaj prekršio tu meru, ali, kako je kazao, to su bila tehnička kršenja pa je odlučio da umesto pritvora Ljimaju bude na dva meseca produžen kućni pritvor.

Limaj i ostali su se izjasnili da se ne osećaju krivim prema optužbi da su u logoru Klečka 1999. godine izdavali naređenja za mučenje i ubistvo najmanje osam zatvorenika, uglavnom Srba.

Slučaj je izgrađen između ostalog na ključnom svedočenju Agima Zogaja, poznatijeg kao Svedok Iks, koji je septembra prošle godine, pre nego što je suđenje počelo, izvršio samoubistvo u Nemačkoj.

Ljimajeva odbrana zatražila je 1. februara da se tužilac Euleksa izuzme iz slučaja da bi mogao da svedoči i odgovori na optužbe da je prisiljavao Zogaja na svedočenje.

Okružni sud u Prištini nije prihvatio ovaj zahtev odbrane osumnjičenog, potvrdila je Gudeljevićeva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljimaju produžen kućni pritvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2012

PRIŠTINA -..Okružni sud u Prištini odlučio je da produži kućni pritvor za još dva meseca poslaniku u kosovskoj skupštini Fatmiru Ljimaju, izjavila je Tanjugu portparol Euleksa Irina Gudeljević...Ljimaj, koji je i visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije Kosova, kao i još devet pripadnika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Umjesto zatvorskog, produžen kućni pritvor Fatmiru Ljimaju

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Feb.2012

PRIŠTINA - Okružni sud u Prištini odlučio je da produži kućni pritvor za još dva mjeseca poslaniku u kosovskoj skupštini Fatmiru Ljimaju, izjavila je Irina Gudeljević, portparol Euleksa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Kosovo: Ljimaju produžen kućni pritvor

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Feb.2012

Okružni sud u Prištini odlučio je da produži kućni pritvor za još dva meseca poslaniku u kosovskoj skupštini Fatmiru Ljimaju. Ljimaj, koji je i visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije Kosova, kao i još devet pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova optuženi su da su počinili...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.