Kosovska policija tukla uhapšene Srbe

Izvor: Press, 09.Jan.2013, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska policija tukla uhapšene Srbe

Darko Vlasaj, jedan od desetorice uhapšenih Srba koji su zadržani u Gračanici na Božić, optužio je danas pripadnike specijalne jedinice Policije Kosova (ROSU) da su ga brutalno pretukli u prištinskom sudu.
Darko Vlasaj (30) iz Leposavića smešten je na urološkom odeljenju kosovskomitrovačke bolnice.
"Ono što se meni desilo i ono što smo mi doživeli u Sudu u Prištini je strašno. Tukli su nas bez povoda, a šta bi se tek desilo da smo kojim slučajem nešto pogrešno uradili", rekao je Vlasaj novinarima dok su ga lekari pripremali za operaciju.
On ima teške povrede u predelu perineuma.
"Mene su tukli dok sam bio u toaletu, govorili su mi da to rade da ja nikada ne bih imao decu. Stavili su mi lisice na ruke, raširili noge i nemilosrdno udarali. Bilo ih je dvojica, terali su me da se umivam kako bih osvežio lice i zapretili da nikome ne smem da kažem da su me tukli", rekao je Vlasaj.
"Kada sam došao kod drugova uspeo sam da im kažem da niko ne pomišlja da ide u toalet jer će proći kao ja", dodao je.
Dvojica, sa težim povredama, odmah su zbrinuta u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici. Jedan je zadržan, dok je drugi na lični zahtev pušten na kućno lečenje.
Kako prenosi KiM radio dok su se nalazili u pritvorskoj jedinici u Prištini pripadnici Policije Kosova su ih nekoliko puta brutalno tukli i verbalno maltretirali. Zbog ovakvog brutalnog ponašanja pripadnika Kosovske policije, oni su se EULEKS-u žalili na torturu i nečovečno ponašanje u pritvoru. Srbi su kasno sinoć oslobođeni, a potom su noć proveli u manastiru Gračanica.
Načelnik Urološkog odeljenja Dejan Denović rekao je novinarima da je pacijent primljem sa "povredama zadobijenim udarcem nogom i da mu je povređena mokraćna cev".
"Pacijent je otežano mokrio i u mokraći je bilo krvi. Zato je morao da bude stacionarno zbrinut, jer su takve povrede ozbiljne i spadaju u grupu teških telesnih povreda s dalekosežnim posledicama", rekao je Denović.
I predstavnici Euleksa sastali su se danas sa Srbima  i objasnili im proces podnošenja žalbi Policijskom inspektoratu Kosova, nakon čega će one biti prosleđene nadležnim organima, izjavio je za Tanjug portparol Euleks-a Bljerim Krasnići.
Krasnići je u pisanoj izjavi povodom tvrdnje privedenih Srba da su pretučeni u zgradi suda u Prištini rekao da su se sa njima sastali predstavnici Euleks-a.
"Predstavnici Euleksa sastali su se sa pojedincima koji su bili uhapšeni i objasnili im proces podnošenja žalbi Policijskom inspektoratu Kosova. Ukoliko postoje bilo kakve pritužbe, uz saglasnost tih lica, informacije dobijene ovim putem će biti podeljene sa odgovarajućim nadležnim licima", rekao je Krasnići.
Portparol Policije Kosova Baki Keljani za Radio KIM je kazao da nema nikakvih informacija o torturi nad uhapšenim mladićima.
Policija Kosova je saopštila 7. januara da je u Gračanici uhapsila devetoro ljudi, jer su pratili obezbeđenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandra Vulina i ponašali se sumnjivo.
Međutim, oni su kasnije predati prekršajnom sudu u Prištini i optuženi za kršenje javnog reda i mira. Presuda treba da im bude izrečena danas, a svi su pušteni iz pritvora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.