Kosovska policija smanjuje prisustvo na severu za još 25 odsto

Izvor: VOA, 04.Avg.2023, 11:40

Kosovska policija smanjuje prisustvo na severu za još 25 odsto

BEOGRAD - Prisustvo policije u opštinskim zgradama i oko njih na severu Kosova smanjuje se za još 25 odsto, jer je situacija procenjena kao mirna na nedavnom sastanku najistaknutih predstavnika Euleksa, KFOR-a i policije, javlja FoNet. Odluka o dodatnom smanjenju prisustva policije rezultat je sastanka pre dva dana predstavnika policije sa čelnicima KFOR-a i Euleksa - Angelom Mikelom Ristućom i Đovanijem Pjetrom Barbanom. To je učinjeno u skladu sa drugom tačkom Bratislavskog sporazuma od 10. jula, u kojoj se navodi da će te tri institucije u narednim nedeljama procenjivati bezbednosnu situaciju i donositi odluke. Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak na Tviteru je pozdravio prvu zajedničku bezbednosnu procenu KFOR-a, Euleksa i kosovske policije.  "Ovo je važan korak ka potpunoj deeskalaciji tenzija na severu Kosova", napisao je Lajčak. Nova odluka o smanjivanju broja policajaca iz opštinskih zgrada druga je od ulaska policajaca u tri opštine uz gradonačelnike, podseća Kossev, a prenosi FoNet. Prva odluka je doneta dva dana nakon postizanja sporazuma u Bratislavi između izaslanika EU za dijalog i glavnog kosovskog pregovarača Besnika Bisljimija. Uklanjanje policajaca iz zgrada deo je evropskog predloga o deeskalaciji od tri tačke, uz zahtev za novim izborima na severu Kosova i izmeštanjem novih gradonačelnika na alternativne lokacije. Tenzije na severu Kosova eskalirale su krajem maja, kada su se u Zvečanu sukobili pripadnici KFOR-a i lokalni Srbi i povređene su desetine ljudi. Nasilju je prethodio ulazak novoizabraih nesrpskih gradonačelnika u većinski srpskim opštinama na severu Kosova. Srbi su bojkotovali lokalne izbore u aprilu, na kojima je izlaznost bila oko 3,5 odsto, a koje je kosovska vlada raspisala nakon što su politički predstavnici Srba napustili institucije u novembru 2022. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Danas se povlači još 25 odsto kosovskih policajaca iz opštinskih zgrada

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Avg.2023

Situacija na Severu Kosova je mirna, usled čega se od danas smanjuje prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada za još 25 odsto. I dok izaslanik EU pozdravlja odluku, Priština očekuje da i Beograd poštuje svoje obaveze.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.