Koha: Zakon o produženju mandata Euleksa nema ustavni osnov

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jun.2016, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Zakon o produženju mandata Euleksa nema ustavni osnov

Zakon o produžetku mandata Euleksa, koji je vlada pripremila i predložila za usvajanje u Skupštini Kosova, nema ustavnog osnova, piše danas Koha ditore.

Prema pisanju tog dnevnika, misija Euleksa može da obavlja svoja ovlaščenja samo na osnovu međunarodnog sporazuma.

U ustavu Kosova, u članu 20 stav 1, piše da se suverenitet države Kosovo o određenim pitanjima može preneti samo na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << međunarodno ratifikovanih sporazuma.

"Republika Kosova na osnovu ratifikovanih međunarodnih sporazuma za određena pitanja državna ovlaščenja može preneti međunarodnim organizacijama", piše u Ustavu Kosova.

Od proglašEnja nezavisnosti 2008, svake druge godine je produživan mandat Euleksa razmenom pisama između predsednika Kosova i Evropske unije (EU), koja su smatrana instrumentima međunarodnih sporazuma i uvek su ratifikovani kao međunarodni sporazumi dvotrećinskom većinom poslanika Skupštine Kosova.

U nedostatku razmene pisama, odnosno činjenice da pismo predsednika Kosova Hašima Tačija nije dobilo odgovor visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Vlada Kosova je u ponedeljak "improvizovala" predlažući Zakon o produženju mandata Euleksa.

Za usvajanje zakona nije potrebna dvotrećinska većina glasova u Skupštini Kosova.

Sednica Skupštine Kosova najavljena za juče nije održana, a očekuje se da se danas o tome izvrše konsultacije i odluči o njenom održavanju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Koha ditore: Zakon o produženju mandata Euleksa nema ustavni osnov

Izvor: Blic, 15.Jun.2016

Zakon o produžetku mandata Euleksa, koji je vlada pripremila i predložila za usvajanje u Skupštini Kosova, nema ustavnog osnova, piše danas Koha ditore...Prema pisanju tog dnevnika, misija Euleksa može da obavlja svoja ovlaščenja samo na osnovu međunarodnog sporazuma. U ustavu Kosova, u članu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.