Kfor traži bezuslovnu slobodu kretanja

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor traži bezuslovnu slobodu kretanja

General Erhard Drevs kaže da Kfor neće koristiti dobijenu slobodu kretanja sve dok to pravo ne dobije i Euleks

Kosovska Mitrovica – Iako su pre dva dana Srbi na severu Kosova oslobodili jednu kolovoznu traku za nesmetan prolaz,„Kfor neće koristiti pravo na slobodu kretanja sve dok sve međunarodne organizacije ne budu imale mogućnost slobodnog kretanja”, istakao je danas u Štrpcu komandant međunarodnih snaga, nemački general Erhard Drevs.

Komandant >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kfora objašnjava da nećekoristiti to pravo, jer ne važi i za Euleks, zbog čega ne možemo proveriti da li postoji puna sloboda kretanja. On je ponovio da je njegov zahtev ostao isti, a to je da je potrebno obezbediti bezuslovnu i trajnu slobodnu kretanja za sve međunarodne misije, kako Kforu tako i Euleksu i ostalim organizacijama i svim građanima.

„Sve dok se to ne obezbedi, Kfor će odustati od korišćenja date slobode kretanja. Neće biti podele između Kfora i naših međunarodnih partnera na Kosovu”, poručio je Drevs.

Upitan da li slobodu kretanja treba da dobije i kosovska policija, on je kazao da veruje da postoji policija na severu Kosova koja treba da obavlja svoj posao.

„Na drugoj strani, imam poverenje da će vlada Kosova pametno delovati i ophoditi se u skladu sa situacijom”, naglasio je on.

Predstavnici Srba sa severa Kosova izjavu generala Drevsa tumače isključivo kao dalju nameru međunarodne vojne misije da pomogne institucijama privremene vlasti u Prištini u „zaokruživanju i okupaciji severa Kosova”. Po njima se iz ove izjave vidi da namera Kfora nije snabdevanje vojnika i navodno sprečavanje humanitarne krize. Zato politički predstavnici Srba smatraju da je poslednji momenat da se u rešavanje krize uključi i zvanični Beograd, a pre svega Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, kako bi od predstavnika misije Euleks dobili čvrste garancije da se neće stavljati u službu Prištine.

Prvi čovek opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić za „Politiku” jekazaoda je ignorisanje dobre volje Srba, koji su omogućili nesmetan prolaz misiji NATO, samo još jedan dokaz da predstavnici međunarodnih misija „nisu iskreni”.

„Srbi će idalje biti kooperativni, iako je i Kforu iEuleksu dobro poznato da Srbi nemaju slobodu kretanja na kojoj međunarodne misije insistiraju. Barikade ostaju, sa režimom koji smo doneli u četvrtak, ali ukoliko primetimo da Kfor zloupotrebljava naš gest dobre volje, ponovo ćemo zatvoriti traku, a postavićemo i nove barikade. Očigledno je da Kfor ne želi da dođemo do rešenja”, ističe Pantić.

Čelnik zvečanske opštine Dragiša Milović ponovio je da Srbi nemaju ništa protiv misije Euleks „dok se drži statusno neutralnom, a što nije pokazala, poljuljavši poverenje prevozom albanskihcarinika pogranične policije”. Milović i ostali čelnici srpskih opština idalje smatrajuda je krajnje vreme da se u rešavanje problema uključedržavni vrh iMinistarstvo za KiM kako bi se u razgovoru sa Euleksom dobilečvrste garancije da će se ova misija EU ponašati u skladu sa poverenim mandatom.

Utoku jučerašnjeg dana nije bilo akcija međunarodnih vojnika na uklanjanju barikada, niti drastičnijeg pomeranja vojnika u Zupču i Jagnjenici u Ibarskom Kolašinu, osim u međuzoni, koja vodi ka Novom Pazaru. Naime, Kfor je nešto posle tri sata ujutrupomerio tri kamiona koja su se nalazila na samo nekolikometara od administrativnog prelaza u Brnjaku, s tim što je jedan kamion u toku jučerašnjeg dana vraćen Srbima. Iako su iz Kfora saopštavali da je prolaz na ovoj „kapiji” slobodan (Gejt 1), Slaviša Ristić, predsednik Opštine Zubin Potok,za „Politiku” je rekaoda u međuzoni, na putu ka Novom Pazaru,i dalje ima barikada, a da Srbi, kao i do sada,koriste alternativne putne pravce.

-----------------------------------------------------------------

Tačijeva vlada stabilna i bez Srba

Kosovska MitrovicaVlada Hašima Tačija je stabilna i u parlamentu ima više glasova nego što joj je potrebno, kaže za „Politiku“ Saša Đokić predsednik novoformiranog poslaničkog kluba „Evropska perspektiva” u kosovskoj skupštini koji će zvanično biti predstavljen javnosti 8. novembra.

Na insistiranje da pojasni, da li je cilj formiranje ove poslaničke grupe podrška Tačijevoj vladi u zamenu za dobijanje jednog ministarskog mesta u vladi Kosova Đokić ljutito odgovara:

„To apsolutno nije tačno. Od 120 poslanika, koliko ima parlament Kosova, čak 69 daje podršku vladi Hašima Tačija. Za sada ništa ne tražimo, ali videćemo da li će na tome i ostati. Uostalom, moja partija ima zamenika ministra, što je za sada dovoljno“.

U novom poslaničkomklubupod nazivom „Evropskaperspektiva“ pored pet poslanika iz redova srpske zajednice, bićei jedan član partije Aškalija. Imaju platformu, „zalagaće se za dobrobit manjinskih zajednica“, a da li će imati pretenzije i na neko ministarsko mesto, za sada je nepoznanica.

Naime, pored Rade Trajković, koja je nosilac Jedinstvene srpske liste, u poslaničkom klubu će biti i Vesna Mikić, Vesimir Savić, Sreten Ivanović (svi iz JSL), zatim Danuš Ademi, koji je na čelu partije koja zastupa interese Aškalija, kao i Saša Đokić, koji vodi Srpsku demokratsku stranku Kosova i Metohije koji će biti i šef novog poslaničkog kluba.

Na tvrdnje pojedinih medija, da je novi poslanički klub formiran kako bi pružio podršku vladi Hašima Tačija oštro je reagovala Rada Trajković. Ona je kratko rekla da su to „spekulacije i izmišljotine zaostalog komunističkog režima“, kao i da će one koji su to objavili i koji su „smišljeno protiv nje izneli laži, tužiti“.

B. Radomirović

objavljeno: 29.10.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.