Kfor neće koristiti dobijenu slobodu kretanja

Izvor: Blic, 28.Okt.2011, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor neće koristiti dobijenu slobodu kretanja

Štrpce - Kfor neće koristiti pravo na slobodu kretanja sve dok sve međunarodne organizacije ne budu imale mogućnost slobodnog kretanja, istakao je danas u Sstrpcu komandant međunarodnih snaga nemački general Kfora Erhard Drevs.

On je, na konferenciji za novinare povodom posete opštinI Sstrpce, rekao da je obećanje koje su dala odgovorna lica na severu Kosova o punoj slobodi kretanja Kforu „dobar prvi korak".

- Međutim, nećemo koristiti to pravo jer ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << važi i za Euleks, zbog čega ne možemo proveriti da li postoji puna sloboda kretanja -poručio je Drevs.

On je ponovio da je njegov zahtev ostao isti, a to je da je potrebno obezbediti bezuslovnu i trajnu slobodnu kretanja za sve međunarodne misije, kako Kforu, tako i Euleksu i ostalim organizacijama i svim građanima.

- Sve dok se to ne obezbedi, Kfor će odustati od korišćenja date slobode kretanja. Neće biti podele između Kfora i naših međunarodnih partnera na Kosovu - poručio je Drevs.

Upitan da li slobodu kretanja treba da dobije i kosovska policija, on je kazao da veruje da postoji policija na severu Kosova koja treba da obavlja svoj posao.

„Na drugoj strani imam poverenje da će vlada Kosova pametno delovati i ophoditi se u skladu sa situacijom", naglasio je on.

Na pitanje Tanjuga da li očekuje rešenje putem dogovora, ili će Kfor primeniti silu u uspostavljanju pune slobode kretanja za sve međunarodne misije, Drevs je odgovorio da je proteklih dana bilo više vojnih operacija, koje su protekle bez teških incidenata, i koji su vodile ka pozitivnom pokretanju.

- Uveren sam da će se taj pozitivni pomak nastaviti i da ćemo moći naći mirno rešenje - dodao je on.

Drevs se osvrnuo i na jutrošnju akciju uklanjanja barikade na ulazu na administrativni prelaz Brnjak iz pravca Ribarića.

- Mi smo juče pre podne zatražili da se uklone kamioni kako bi put bio prohodan. Ti kamioni su bili poslednja prepreka za slobodu kretanja od Ksoovske Mitrovice, preko prelaza Brnjak do Novog Pazara. Pošto su se oglušili na naš zahtev moje jedinice su noćas te kamione sklonili na stranu da bi uspostavili slobodu kretanja za sve - naglasio je on.

S tim u vezi on je poručio građanima da „ne treba da svoju imovinu investiraju u barikade".

Građani bi trebalo da budu svesni da svaka vojna operacija Kfor u cilju uspostavljanja slobode kretanja i obezbeđivanja sigurnosti može izazvati štete, upozorio je general.

- Rezolucijom UN 1244 je utvrđeno da nema kompenzacije za takve štete i gubitke. Nijedan od mojih vojnika a ni ja ne želimo da oštetimo imovinu građana. Mejdutim ako moramo da delujemo da bi ispunili naš zadatak to se neće moći uvek izbeći i želim da svako zna šta to znači po njegovu imovinu ako je koristi u postavljanju prepreka na putu - objasnio je Drevs.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kfor neće da se kreće bez Euleksa

Izvor: B92, 28.Okt.2011

Štrpce -- Kfor neće koristiti pravo na slobodu kretanja na severu Kosova dok sve međunarodne organizacije ne budu imale tu mogućnost, kaže komandant Kfora Erhard Drevs...On je tokom posete opštini Štrpce rekao da je obećanje koje su dala odgovorna lica na severu Kosova o punoj slobodi kretanja...

Nastavak na B92...

Kfor neće da se kreće bez Euleksa

Izvor: Vesti-online.com, 28.Okt.2011

Kfor neće koristiti pravo na slobodu kretanja na severu Kosova dok sve međunarodne organizacije ne budu imale tu mogućnost, kaže komandant Kfora Erhard Drevs...On je tokom posete opštini Štrpce rekao da je obećanje koje su dala odgovorna lica na severu Kosova o punoj slobodi kretanja Kforu „dobar...

Nastavak na Vesti-online.com...

DREVS: KFOR NEĆE KORISTITI SLOBODU KRETANJA

Izvor: Kurir, 28.Okt.2011

ŠTRPCE - Kfor neće koristiti pravo na slobodu kretanja sve dok sve međunarodne organizacije ne budu imale mogućnost slobodnog kretanja, istakao je u Štrpcu komandant međunarodnih snaga nemački general Kfora Erhard Drevs...On je, na konferenciji za novinare povodom posete opštinI Štrpce, rekao...

Nastavak na Kurir...

Euleks treba da bude statusno neutralan

Izvor: Beta, 28.Okt.2011

ZVEČAN, 28. oktobra 2011. (Beta) - Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je u petak da će sloboda kretanja na severu Kosova biti moguća i za Euleks, ali tek pošto pokažu da su statusno neutralni..."Očekujemo da Euleks sa predstavnicima Vlade Srbije i Ministarstvom za Kosovo i...

Nastavak na Beta...

Vojnici razbili barikadu

Izvor: Danas, 28.Okt.2011

Pripadnici Kfora uklonili su barikadu na administrativnom prelazu Brnjak, a njihov komandant Erhard Drevs izjavio je da ova misija neće koristiti slobodu kretanja, koju su joj „dozvolili“ politički predstavnici Srba na severu KiM, ako to ne bude važilo i za Euleks.

Nastavak na Danas...

Srušena barikada na Brnjaku

Izvor: Večernje novosti, 28.Okt.2011

Kfor srušio barikadu na Brnjaku, a general Erhard Drevs ne prihvata polovično uklanjanje prepreka: Kfor neće koristiti pravo na slobodu kretanja bez Euleksa

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.