Kfor istražuje hapšenje policajaca

Izvor: B92, 01.Apr.2012, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor istražuje hapšenje policajaca

Priština -- Vojna komisija Kfora istražuje mesto gde su pripadnici srpske žandarmerije uhapsili dvojicu pripadnika kosovske policije, kaže kosovski ministar Bajram Redžepi.

Iako Kfor istražuje mesto gde se desilo hapšenje, kako bi izašao s izveštajem o tom događu, vlasti u Prištini i dalje veruju da je hapšenje izvršeno u zoni odgovornosti policije na teritoriji Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova je rekao da su vlasti u Prištini povodom tog hapšenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kontaktu sa međunarodnom zvaničnicima, posebno s Euleksom, kako bi se obezbedilo da policajci, kojima je određen pritvor od 48 sati u zatvoru u Kuršumliji, budu oslobođeni i vraćeni kućama.

"Zatražili smo preko međunarodnih mehanizama koje imamo na raspolaganju, posebno preko Euleksa i izaslanika EU na Kosovu Samjuela Žbogara da iskoristimo sve mogućnosti pritiska na Srbiju da se oslobode policajci koji su kidnapovani", rekao je on za radio "Slobodna Evropa".

Redžepi je kazao da su se vlasti u Prištini pismeno obratile Evropskoj komisiji i drugim institucijama da se oslobode pripadnici policije koji su "uhapšeni na teritoriji Kosova".

Euleks je u saopštenju izrazio čuđenje potezom Srbije nakon pozitivnih kretanja i postizanja sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Redžepi je izrazio uverenje da će istraga međunarodnih institucija Kfora i Euleksa potvrditi dokaze kosovske strane da se hapšenje pripadnika policije dogodilo na teritoriji Kosova.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić rekao je u subotu da su kod Meradara uhapšena dvojica naoružanih pripadnika Kosovske policijske službe.

On je kazao da su su oni bili u uniformama, naoružani pištoljima, automatskim puškama i sa specijalnom opremom za merenje daljine i noćno osmatranje.

S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da su pripadnici srpske žandarmerije uhapsili dvojicu pripadnika kosovske policije dok su oni patrolirali u zoni svoje odgovornosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.