Kazniti organizatore pogroma na Kosovu

Izvor: RTS, 16.Mar.2009, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazniti organizatore pogroma na Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio da organizatori pogroma nad Srbima na Kosovu, ni posle pet godina, nisu kažnjeni. Premijer Cvetković pozvao UN i Euleks da osiguraju bezbedan život u srpskoj pokrajini, uspostave vladavinu prava i kazne počinioce. Arhijerejski Sinod SPC apeluje na vernike da prisustvuju pomenu nastradalim Srbima.

Predsednik Srbije Boris Tadić je, uoči godišnjice pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozvao predstavnike civilne misije Ujedinjenih nacija i misije Euleks da obezbede miran život za sve žitelje južne pokrajine.

"Posle pogroma Srba, koji se dogodio 17. marta 2004. godine, na Kosovu i Metohiji još nema bezbednosti, slobode kretanja, pravde, struje, vode, niti poštovanja osnovnih civilizacijskih normi", naveo je Tadić.

Tadić je podsetio da je "martovsko nasilje albanskih ekstremista" odnelo 19 života, ranjeno je 950 ljudi, iz domova proterano više od 4.000 Srba, uništeno 900 kuća, spaljeno i minirano 35 hrišćanskih svetinja, među kojima i spomenici kulture od neprocenjive vrednosti iz 14. i 16. veka.

Tadić je pozvao predstavnike UNMIK-a i Euleksa da obezbede da pravda bude dostupna svim stanovnicima Kosova i Metohije, bez obzira na etničku ili versku pripadnost.

"Ni posle pet godina, krivci za ovo organizovano nasilje nisu kažnjeni Svi zločini moraju biti istraženi i procesuirani. Svaki zločinac se mora naći pred pravednim i nepristrasnim sudom", istakao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da se od međunarodnih misija očekuje da istraže zločine, uspostave vladavinu prava i obezbede miran život u pokrajini, a ne da oslobađaju počinioce zločina.

Srbija nikada neće priznati nelegalnu nezavisnost Kosova i Metohije, ponovio je Tadić i dodao da će Srbija svoj integritet braniti mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima u međunarodnim institucijama, a od UN očekuje da ispune svoj mandat upravljanja u južnoj srpskoj pokrajini.

Cvetković: Poziv UN da osiguraju život bez straha

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković takođe se oglasio povodom godišnjice pogroma i pozvao UN, pod čijim je protektoratom Kosovo i Metohija, da osiguraju život bez straha u južnoj srpskoj pokrajini i uspostave vladavinu prava i počinioce svih zločina izvedu pred lice pravde.

Na Kosovu i Metohiji najpotrebnije je uspostaviti trajni mir i obezbediti potpunu slobodu za sve građane, rekao je Cvetković, povodom petogodišnjice martovskog pogroma nad Srbima u južnoj pokrajini.

"To je jedan od osnovnih uslova stabilnosti čitavog regiona i temelj budućeg zajedničkog života na ovim prostorima", ocenio je Cvetković, saopšteno je iz vladine kancelarije za odnose s medijima.

Premijer navodi da "Vlada Srbije očekuje od UNMIK-a i EULEKS-a da obezbede uslove za povratak preko dve stotine hiljada raseljenih, omoguće da se vrati uzurpirana imovina i pomognu u obnovi porušenih domova i spomenika kulture".

"Vlada Srbije, odlučna u odbrani svog teritorijalnog integriteta, nikada neće priznati virtuelnu kosovsku nezavisnost i za svoje ciljeve će se boriti diplomatskim i pravnim sredstvima u međunarodnim institucijama", ističe Cvetković.

Mirko Cvetković je naglasio i da, "istovremeno, Vlada Srbije nastoji da poboljša ekonomski položaj srpske zajednice u Pokrajini i stvori uslove za povratak raseljenih", navodi se u saopštenju.

Pomen žrtvama martovskog pogroma na Kosovu

Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao je vernike da uzmu učešće u pomenu Srbima postradalim u martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji koji će, povodom pete godišnjice od akcije albanskih terorista, biti održan sutra u Sabornoj crkvi.

Pomen će tačno u podne služiti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa članovima Sinoda, najavljeno je u saopštenju SPC.

"Sve se dogodilo uz prisustvo međunarodnih civilnih i vojnih snaga, UMNIK-a i Kfora i do danas niko nije odgovarao za to nasilje i javni zločin", ističe se u saopštenju i dodaje da je ta akcija bila nastavak NATO bombardovanja i nezapamćenog progona, nasilja, ubistava i rušenja svetinja.

Članovi Sinoda ističu i da je zanemarljiv broj onih koji su u toku poslednjih deset godina mogli da se vrate svojim spaljenim domovima i imanjima i da većina srušenih hramova i manastira ostaje u ruševinama ili se briše svaki trag njihovog postojanja.

Sve je to, kako se ističe, slika zaštite ljudskih prava i standarda o kojima govori međunarodna zajednica čiji je ishod jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, suprotno odlukama UN i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

"Izvršeni zločini i nasilje ne samo da nisu kažnjeni nego su i nagrađeni sakaćenjem jedne međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija, suprotno svim međunarodnim konvencijama i zagarantovanim pravima država i naroda", navodi se u saopštenju Sinoda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.