Kako Euleks (ne)sarađuje

Izvor: RTS, 02.Nov.2011, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako Euleks (ne)sarađuje

Posle raspisivanja međunarodne poternice za šestoricom Srba sa severa Kosmeta Euleks je saopštio da oni najverovatnije više nisu na teritoriji Kosova i poziva sve da pomognu u njihovom lociranju i hapšenju. Euleksov apel u Beogradu je primljen sa rezervom.

Iz Ministarstva pravde poručuju da nemaju problem da sarađuju sa Unmikom i Euleksom, ali traže da ta saradnja bude obostrana.

 

"Moram >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da kažem da smo mi kao Ministarstvo pravde raspisali više od 50 poternica protiv državljana Republike Srbije koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, a koji su Albanci", rekao je Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde.

"S obzirom da nadležnost nad njima imaju Unmik i Euleks, mi poslednje dve godine nismo dobili nijedan jedini odgovor po tim poternicama", ističe Homen.

Ukoliko bi osumnjičeni - a Euleks ih tereti da su umešani u ubistvo pripadnika ROSU - bili uhapšeni na teriroriji centralne Srbije, o njihovoj eventualnoj predaji međunarodnim institucijama prvo bi odlučivao sud, a potom i ministarka pravde. 

Srbe sa poternice, ako se nalaze na Kosovu, mogao bi da hapsi jedino Euleks, ali u Ministarstvu zaduženom za Pokrajinu ne veruju da će do toga doći.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da je na Kosovu malo snaga koje bi mogle da preuzmu na sebe tako rizičan potez jer Euleks to, u ovakvoj situaciji, ne može da učini.

Ivanović dodaje da Kfor za to nije obučen, a da je kosovska policija "dezorijentisana" i da "nije u igri".

Euleks, inače, tvrdi da je sveobuhvatna istraga dovela do toga da se imena Radomira Kasalovića, Ratomira Božovića, Radovana Radića, Milovana Vlaškovića, Slobodana Vučinića i Dušana Jovanovića nađu na Interpolovoj poternici, ali na pitanja novinara RTS-a na osnovu čega su identifikovali baš tih šest osoba, nisu dali konkretan odgovor.

Pripadnik ROSU Enver Zumberi ubijen je 26. jula kod mesta Varage blizu Zupča, na putnom pravcu prema Brnjaku, u sukobu prištinskih specijalaca i Srba sa severa Kosmeta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Homen: Euleks i Unmik ne sarađuju

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Nov.2011

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen rekao je da je ovo ministarstvo raspisalo više od 50 poternica protiv državljana Srbije koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, koji su Albanci, a za posljednje dvije godine nisu dobili nijedan odgovor po tim potjernicama, s...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.