Jeremić: Euleks nema mandat za istragu van Kosova

Izvor: Studio B, 17.Feb.2011, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Euleks nema mandat za istragu van Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je u Njujorku da Srbija smatra da tvrdnje o trgovini ljudskim organima na Kosovu ne može da istraži Euleks, pošto ta misija nema mandat da istražuje izvan Kosova i Metohije.

Jeremić je posle sednice Saveta bezbednosti UN rekao novinarima da se navodi iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima odnose na veći broj zemalja i da izvan teritorije Kosova ima ljudi koje treba ispitati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << a Euleks za to nema nadležnost.

"Euleks ne može istraživati van teritorije Kosova, a mi govorimo o jednom broju zemalja - Albaniji, Turskoj, Bliskom istoku. Ne vidim kako Euleks može da istražuje u svim tim zemljama", rekao je Jeremić novinarima.

On je ponovio da treba sprovesti međunarodnu istragu pod okriljem UN. "Svi zločini u bivšoj Jugoslaviji istraženi su pod okriljem UN i ne vidimo zašto bi u ovom slučaju bilo drugačije. Sve drugo bi izazvalo osećaj da postoje dvostruki standardi u sprovođenju međunarodne pravde", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao i da je Dik Marti nedavno prebacio Euleksu da nema dovoljno kapaciteta da zaštiti svedoke. Srbija odbacuje primedbe da u međunarodnoj zajednici postoje oni koji žele da se trgovina organima zarobljenika "gurne pod tepih", rekao je Jeremić, ali je dodao da treba istražiti i optužbe da je u međunarodnoj zajednici bilo nekih koji su "zatvorili oči pred zločinima".

Vršilac dužnosti šefa kosovke diplomatije Vljora Čitaku ponovila je da kosovske vlasti žele hitnu istragu Euleksa o navodima Dika Martija i ocenila je da Misija EU ima "sav mandat da počne bilo kakavu istragu u vezi sa ratnim zločinima".

"Kosovo i Albanija su obećale punu saradnju. Verujemo da bi i sve treće zemlje sarađivale. Ne mogu da zamislim zemlju na svetu koja bi odbila da sarađuje u takvim stvarima", rekla je Čitaku.

Ambasadori u UN: Što pre dijalog Beograd-Priština

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti UN su večeras u Njujorku pozvali Beograd i Prištinu da što pre započnu dijalog jer je, kako su ocenili, on ključan za poboljšanje praktične saradnje dve strane.

Ukazujući da su se obe strane obavezale na otpočinjanje dijaloga pošto je prošlog leta u UN doneta rezolucija o Kosovu koju je Srbija usaglasila sa EU, ambasadori su naveli da je početni zamah zaustavljen političkom situacijom na Kosovu, koje posle izbora 12. decembra još nije formiralo novu vladu.

"Dijalog bi trebalo uskoro uspostaviti, odnosno on bi trebalo da počne čim bude oformljena kosovska vlada. Dve strane bi trebalo da raspravljaju o tehničkim pitanjima od zajedničkog interesa", ukazao je ambasador Francuske Žerar Aro.

Ambasadori su istakli da je uspešna regionalna saradnja jedan od ključnih uslova za ceo region da u budućnosti uđe u EU.

Komentarišući navode iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999, ambasadori su izrazili zabrinutost i pozvali na sprovođenje sveobuhvatne istrage, a većina je ocenila da Euleks ima neophodan kapacitet i jurisdikciju da sprovede tu istragu.

"Za Nemačku su šokantni navodi iz izveštaja i oni moraju da budu istraženi u potpunosti. Pozivamo sve pojedince, ukoliko imaju dokaze koji mogu pomoći istrazi, da ih neodložno prilože", rekao je ambasador Nemačke Peter Vitih.

Komentarišući zahtev šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića da Savet bezbednosti UN osnuje ad hok mehanizam koji bi istražio navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu jer se jedino tako mogu sprečiti dupli standardi, većina ambasadora, osim ruskog, smatrala je da takav mehanizam nije potreban.

"Rusija se slaže sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem za osnivanje ad hok mehanizma. To istražno telo je neophodno i zbog zaštite svedoka, jer su oni u prošlosti na Kosovu bili zastrašivani i ubijani", ukazao je ambasador Rusije Vitalij Čurkin.

Većina ambasadora je pozdravila decembarske parlamentarne izbore na Kosovu koji su, kako su ocenili, prošli "u stabilnoj i mirnoj atmosferi", ali, kako su ukazali, uz mnogo neregularnosti.

Predstavnica SAD Rozmari di Karlo je, međutim, istakala da je Ustavni sud Kosova time što je smesta priznao neregularnosti i naložio ponavljanje izbora u nekim opštinama, pokazao zrelost i opredeljenost ka jačanju demokratskih institucija i u budućnosti. Ambasadori su, takođe, izrazili zadovoljstvo rekordnim odzivom Srba na izborima, ističući to kao veoma pozitivan znak, uprkos nestabilnosti na severu Kosova.

"Zabrinuti smo zbog izveštaja da Srbi sa severa koji žele da učestvuju u kosovskim vlastima trpe ozbiljna ugrožavanja od paralelnih vlasti", ukazala je ambasadorka SAD.

Podsećajući da je sutra treća godišnjica nezavisnosti, većina ambasadora je ocenila da je pred Kosovom mnogo izazova, posebno jačanje ekonomije, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i sprovođenje reformi u skladu sa evropskim vrednostima.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.