Izveštaj o trgovini organima u sredu

Izvor: RTS, 05.Feb.2012, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj o trgovini organima u sredu

Euleks u sredu podnosi Savetu bezbednosti UN izveštaj o trgovini organima na Kosovu. Iako operativne pojedinosti zbog tajnosti istrage ne mogu biti obelodanjene, to ne znači da nije ostvaren napredak, kaže portparol Euleksovog specijalnog istražnog tima.

Euleks će 8. februara izvestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o rezultatima istrage o trgovini organima na Kosovu. Iako operativne pojedinosti zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tajnosti istrage ne mogu biti obelodanjene, "to uopšte ne znači da nije ostvaren napredak", rekao je agenciji Beta predstavnik za štampu Euleksovog Specijalnog istražnog tima Jurij Las.

"Specijalni tim sada radi na tome da obezbedi pristup informacijama od niza zvaničnih institucija, da ih prouči i da onda mi obavljamo naše istražne radnje", rekao je portparol Euleksovog Specijalnog istražnog tima.

Las je time odgovorio na pitanje hoće li glavni tužilac Specijalnog istražnog tima Džon Klint Vilijamson podneti neki izveštaj Evropskoj uniji i UN, imajući u vidu da je 25. januara prošlo godinu dana otkako je Savet Evrope usvojio izveštaj Dika Martija o zločinima trgovine organima na Kosovu i Albaniji. 

Las je naglasio da "navodi u izveštaju Saveta Evrope iz januara 2011. godine zaslužuju da budu temeljito istraženi i da je važno da ti navodi budu rasvetljeni".

"Mi verujemo da je u je interesu svakoga da se sada ide napred u ovoj istrazi, posebno zato što će to biti istraga koja će obuhvatiti više nacija i kojoj će biti potrebno vremena da se do kraja upotpuni", rekao je Las.

Las je naglasio da "specijalni istražni tim ima pravnu nadležnost i sposobnost da profesionalno i nezavisno vodi istragu, mada je u poređenju s drugim sudskim organima bio relativno brzo oformljen".

Osvrnuvši se na izjavu srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je postignut veliki napredak u istrazi zločina u trgovini organima na Kosovu, čije su žrtve bili oteti Srbi, Las je rekao da pozdravlja svaki novi dokaz koji bi mogao izaći na svetlost dana".

"Mi očekujemo od srpskih vlasti da podele s nama svaku važnu informaciju, u skladu s obećanjem koje je predsednik Tadić dao tužiocu Klintu Vilijamsonu u oktobru", rekao je Las.

Na opasku da je Euleks stalno naglašavao da je zaštita svedoka od presudne važnosti, a da Kosovo dosad uopšte nema zakon o zaštiti svedoka, Las je rekao da je "jedan od razloga što je deo Istražnog tima u Briselu upravo to da se ojača poverljivost i bezbednost tog postupka zbog osetljivih pitanja koje sobom nosi".

Na pitanje da li je slučaj "Medikus" povezan i s nalazima Dika Martija o zločinima trgovine organima tokom ratnih sukoba na Kosovu, predstavnik za štampu Euleksovog tima je odgovorio je da se "tu možda mešaju neke stvari".

"Slučaj 'Medikus', koji se tiče događaja između 2006. i 2008. godine, sada u Prištini istražuje jedan Euleksov tužilac".

"A nije na Specijalnom istražnom timu da se osvrće na to suđenje koje je već u toku", zaključio je Las.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.