Iz Dreničke grupe osuđeno 11 zločinaca

Izvor: Mondo, 27.Maj.2015, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Dreničke grupe osuđeno 11 zločinaca

Sudsko veće Euleksa Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici osudilo je danas vođe tzv. Dreničke grupe na šest i 12 godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u logoru OVK 1998. godine.

Foto: Beta/AP

Čitajući presudu, predsednik Sudskog veća Osnovnog suda u Mitrovici, Darijus Skejalicki, rekao je da je Ljuštaku osuđen na ukupno 12 godina zatvora jer je postupajući na brutalan način namerno oduzeo život neidentifikovanom Albancu starom oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 40 godina.

Oslobođeni za ubistvo srpskog policajca

Sabit Geci, Sahit Jašari, Avni Zabelji, Jahir Demaku i Ismet Hadža su oslobođeni optužbi za ratne zločine u proleće 1998. i u prvim mesecima 1999. godine, kao i optužbi za ubistvo srpskog policajca Ivana Bulatovića.

On je objasnio da je Ljuštaku ispalio tri metka iz pištolja u glavu vezanoj žrtvi koju su čuvali neidentifikovani vojnici Oslobodilačke vojske Kosova u selu Galici, septembra 1998. godine.

Ljuštaku je gradonačelnik Srbice i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova, a 1998. bio je komandant OVK za Drenicu.

Seljimi je osuđen na ukupno šest godina zatvora jer je tokom sukoba na Kosovu u nekoliko navrata 1998. godine kao član OVK činio nasilje i nečovečno postupao protiv albanskih civila u pritvornim objektima OVK u Likovcu opštini Srbica.

Seljimi je bivši kosovski ambasador u Albaniji i bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, koji je tokom sukoba na Kosovu bio komandant glavnog štaba OVK, poznat pod nadimkom "Sultan".

Sudija Euleksa je objasnio da je preteći smrću Seljimi udarao te osobe i govorio im da su srpski špijuni.

Na jedinstvenu zatvorsku kaznu od po sedam godina osuđeni su Jahir i Zećir Demaku i Hisni Tači.

Na po tri godine zatvora osuđeni su: Agim Demaj, Driton Demaj, Baškim Demaj, Seljman Demaj, Fadilj Demaku i Nedžat Demaku.

Pripadnici "Dreničke grupe" bili su više od dve godine u pritvoru, a on će im biti uračunat u trajanje kazne.

Oni su optuženi za ratne zločine, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u logoru takozvane OVK u Likovcu, u oblasti Drenice, tokom 1998. godine.

Za današnje suđenje vladalo je veliko interesovanje medija ali i rodbine optuženih pa je dosta grđana ali i novinara ostalo ispred sudnice.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Iz Dreničke grupe osuđeno 10 zločinaca

Izvor: Mondo, 27.Maj.2015

Sudsko veće Euleksa Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici osudilo je danas vođe tzv. Dreničke grupe na šest i 12 godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u logoru OVK 1998. godine...Foto: Beta/AP..Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici izreklo je danas presudu i u slučaju...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.